U samo dva tjedna, Italija je prošla put od zločestog djeteta do miljenice EU

Posjet francuskog predsjednika Macrona Rimu potvrda je da preko Alpa pušu novi vjetrovi

ZADNJA IZMJENA: ruj 18, 2019

Prošlo je tek desetak dana otkako je talijanski parlament potvrdio novu vladu, a već se vidi potpuno drugačiji sentiment europskih dužnosnika prema Italiji: zemlja koja je donedavno bila u svađi s Bruxellesom i svima ostalima koji su propitivali njezine politike, ponovno je miljenica Europske unije. Nakon što je iz vlasti otpala krajnje desna Liga i njezin čelnik Matteo Salvini, odnosi Italije i EU-a naglo su zatoplili. Simbolički snažan znak zatopljavanja je i današnji dolazak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Rim.

Macron je prvi europski državnik koji posjećuje novu, proeuropsku talijansku vladu. Do prije samo nekoliko mjeseci bilo je praktički nezamislivo da bi u Rimu iznijeli crveni tepih za doček francuskog šefa države. U veljači ove godine Parizu su toliko dojadili stalni verbalni napadi talijanskih političara na Francusku da su privremeno povukli svog veleposlanika iz Rima. Mediji su tada javljali da je riječ o potezu bez presedana u francusko-talijanskim odnosima od Drugog svjetskog rata.

Novi početak starog prijateljstva

Nesuglasice među tradicionalnim saveznicima poticali su s talijanske strane i Salvini i čelnik Pokreta 5 zvijezda Luigi di Maio. Lider populističkog Pokreta u jednom je trenutku išao tako daleko da se u blizini Pariza susreo s predstavnicima „žutih prsluka”, pokreta koji je mjesecima organizirao antivladine i antimacronovske prosvjede.

Sada, međutim, preko Alpa pušu neki drugi vjetrovi, pa Macron dolazi u Rim, mada je taj isti Pokret i dalje na vlasti. Ali sada ne više s desničarskom i euroskeptičnom Ligom, nego proeuropski orijentiranim lijevim centrom, Demokratskom strankom. Macronov posjet označava stoga svojevrsni novi početak u odnosima Italije i Francuske.

Dogovor oko migracija

Kako javlja talijanska La Stampa, jedna od glavnih tema razgovora francuskog predsjednika i talijanskih dužnosnika, među kojima i premijera Giuseppea Contea, bit će migracije. To je tema na kojoj je bivši potpredsjednik vlade Salvini gradio popularnost, kontroverznom retorikom prema migrantima i jednako spornim potezima, kao što je zatvaranje talijanskih luka za prihvat humanitarnih brodova koji na Sredozemlju spašavaju ljude.

Salvini je, međutim, s novom vladom (barem privremeno) gurnut u stranu, pa su članice EU-a, uključujući i Francusku, odjednom sklonije dogovoru s Rimom i o osjetljivom pitanju migracija. Kao što smo nedavno pisali, Italija, Francuska, Njemačka i Malta blizu su dogovoru o prihvatu migranata spašenih na Sredozemnom moru. Taj bi dogovor omogućio i da Italija trajno ponovno otvori svoje luke brodovima nevladinih organizacija.

Nagrada za proeuropsku vladu

Da je EU spremna pružiti ruku novoj talijanskoj vladi – i tako poslati poruku da se više isplati raskrstiti s tvrdom desnicom, nego se s njome udružiti – bilo je jasno i pri raspodjeli resora u novoj Europskoj komisiji. Na iznenađenje mnogih, bivšem talijanskom premijeru, članu Demokratske stranke Paolu Gentiloniju izabrana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen namijenila je resor gospodarstva.

Kada su se u srpnju dijelile top pozicije u EU institucijama, tadašnja talijanska vlada prošla je prilično loše. U prošlom mandatu političari iz Italije držali su čak tri visoke dužnosti (Europska središnja banka, visoka povjerenica za vanjsku politiku i Europski parlament), a onda su u novoj raspodjeli karata ostali kratkih rukava. Istina, Talijan David Sassoli postao je kasnije predsjednik EU parlamenta, ali kao član Demokratske stranke teško da je bio po volji tadašnjoj vladi u Rimu, a kamoli da bi bio njihov izbor.

Gentiloni će sada biti zadužen za gospodarstvo, jedan od ključnih resora u Komisiji. Mada o tim pitanjima neće odlučivati isključivo on (jer Komisija ima i izvršnog potpredsjednika koji koordinira rad na gospodarstvu, Latvijca Valdisa Dombrovskisa), Gentilonijeva nominacija može se tumačiti i kao ustupak ili čak nagrada novoj, proeuropskoj talijanskoj vladi.

Otvaraju se vrata i populističkom Pokretu?

Od zatopljenih talijansko-europskih odnosa mogao bi politički profitirati čak i Pokret 5 zvijezda, stranka koja je do prije samo nekoliko tjedana surađivala sa Salvinijem. Suradnja s Ligom na nacionalnoj razini bila je jedan od razloga što nisu bili prihvatljivi većini političkih grupacija pa su u novom sazivu EU parlamenta njihovi zastupnici ne pripadaju nijednom zastupničkom klubu, a to im smanjuje vidljivost i utjecaj. Vlastitu frakciju nisu uspjeli osnovati, a u grupaciju u kojoj dominiraju Ligini eurozastupnici nisu htjeli.

Mediji sada javljaju da se Pokretu otvara mogućnost da pristupe europskim Zelenima koji u novom sazivu parlamenta zasad imaju 74 zastupnika. Zastupnički klub Zelenih, doduše, tek treba potvrditi jesu li zainteresirani za pregovore s talijanskim populistima, ali sama informacija da se to razmatra dovoljno govori kako se dramatično, u manje od dva tjedna, promijenila slika Italije u očima europskog mainstreama.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
467 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program