Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kako je Žalac prikrivala prevaru? Ovakvim suludim priopćenjima o velikom ugledu lopovske tvrtke

Ministarstvo Gabrijele Žalac pisalo je kako je tvrtka Ampelos renomirana poput Siemensa

FOTO: Screenshot/N1

Bivša ministrica Gabrijela Žalac trudila se prikriti prevaru s poslom od 13 milijuna kuna, koje je dala nepoznatoj tvrtki s jednim zaposlenim i nizom blokada. Telegram je o tome pisao još 2019., u sklopu istraživačkog serijala o dubioznom softverskom poslu za 13 milijuna kuna.

Nakon što su im dodijelili posao, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova pobrinulo se da tvrtka Ampelos izađe iz anonimnosti. Na webu Ministarstva Gabrijele Žalac iskopali smo službeno priopćenje povodom konferencije “Strateški pristup razvoju pametnih gradova”, koju je Ministarstvo organiziralo u Splitu.

Renomirani poput Siemensa

Nevjerojatno, ali na tu konferenciju, osim stručnjaka iz Siemensa, Ericsson Nikole Tesle i Hrvatskog telekoma, Ministarstvo je pozvalo predstavnike posve nepoznatog Ampelosa, u tom trenutku s jednim jedinim zaposlenikom, za potrebe stručnih predavanja o pametnim gradovima.

Još nevjerojatnije, Ampelos su proglasili renomiranom tvrtkom, u rangu s ranije spomenutim kompanijama: “Također, svoja znanja i iskustva predstavili su i predstavnici renomiranih hrvatskih tvrtki Hrvatskog telekoma d.d., Petrola, Ericssona Nikole Tesle d.d., Siemens Hrvatska i Ampelos d.o.o.”, stajalo je u službenom priopćenju Ministarstva.

‘Hrvatska kakvu želimo’

Žalac je tako pokušavala stvoriti dojam da je lopovski Ampelos na istoj razini ugleda i poslovanja, kao velike grupe pozvane na konferenciju. U godini prije toga, Siemens je u Hrvatskoj imao 213 zaposlenih i prihode od 479 milijuna kuna. Ericsson Nikola Tesla je imao 1,5 milijardi kuna prihoda i 2200 zaposlenih.

Petrol je zabilježio 4,7 milijardi kuna prihoda i 847 zaposlenih, a Hrvatski telekom imao je 6,2 milijarde prihoda i 3542 zaposlena. Ampelos je zabilježio nešto skromniji rezultat: imali su jednog zaposlenog i godišnju dobit 800 kuna.

Inače, u priopćenju Ministarstva također je stajalo: “ministrica Gabrijela Žalac svečano je otvorila konferenciju te naglasila kako je konferencija organizirana u okviru promotivne kampanje Hrvatska kakvu želimo”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više