Kako jedna tvrtka iz Srbije 27 godina pokušava dobiti povrat zemljišta na kojem je danas škola u Tisnom

Telegram donosi kronologiju slučaja koji je sada u Strasbourgu

ZADNJA IZMJENA: ožu. 21, 2017
Foto: Google Earth/Telegram

Zbog zemljišta u Tisnom na kojem se danas nalazi Osnovna škola Vjekoslava Kaleba, a nekad je bilo dječje odmaralište Beograd, srpska turistička tvrtka Mladost Turist podnijela je Europskom sudu za ljudska prava tužbu protiv Hrvatske. Žele natrag svoju zemlju ili odštetu u iznosu od četiri milijuna kuna, što im Hrvatska odbija dati.

Svi sudovi u Hrvatskoj, od općinskog do ustavnog, odbili su zahtjev srpske strane za povratom te zemlje. Sada se čeka odgovor Hrvatske sudu u Strasbourgu koji je počeo raspravljati o ovom pomalo nevjerojatnom povijesnom i pravnom slučaju. Beogradska tvrtka smatra da je diskriminirana i da joj je povrijeđeno pravo vlasništva što ga štiti Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava. Telegram donosi kronologiju cijelog slučaja.

Prekid svih veza Hrvatske sa SFR Jugoslavijom

U vrijeme Jugoslavije Mladost Turist imala je pravo korištenja devet parcela zemlje u Tisnom. Radilo se o zemljištu što je tada bilo društveno vlasništvo, a Mladost Turist na njemu je upravljala dječjim odmaralištem Beograd. Prekid svih veza Hrvatske sa SFRJ 8. listopada 1991. godine, odnosno proglašenje neovisnosti Republike Hrvatske, označio je početak ovog slučaja.

Naime, uoči proglašenja neovisnosti, Hrvatska je donijela niz odluka kojima je zabranila tvrtkama iz drugih zemalja bivše Jugoslavije da provode transakcije koje uključuju imovinu na hrvatskom teritoriju. Odlukom što ju je hrvatska Vlada donijela 26. lipnja 1992. godine, a stupila je na snagu isti dan, sva imovina tvrtki koje su imale sjedište u Srbiji i Crnoj Gori, prenesena je u vlasništvo države.

Prijenos imovine u vlasništvo Republike Hrvatske

Novi moment dogodio se kada je Sabor 24. ožujka 1994. godine donio Zakon o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju Republike Hrvatske. Na osnovu njega mjesec dana kasnije Općinski sud u Šibeniku ovu zemlju Mladost Turista upisao je kao državnu imovinu.

U siječnju 1997. godine na snagu je stupio novi zakon – Zakon o vlasništvu i drugim pravnim stvarima. Prema tom zakonu vlasnici prava na korištenje određenih nekretnina u društvenom vlasništvu upisani su kao njihovi vlasnici, ali to pravo nije priznato beogradskoj firmi.

To će se kasnije utvrditi tijekom sudskog procesa na Općinskom sudu u Šibeniku, gdje je Mladost Turist tražila povrat svoje imovine. Naime, oni su pravo korištenja izgubili već prema Uredbi, a kasnije i Zakonu o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju RH.

Zemljište je darovano osnovnoj školi u Tisnom

Država je 18. travnja 2001. godine darovala zemljište Osnovnoj školi Vjekoslava Kaleba, a 31. svibnja 2002. škola je i formalno, sudskom odlukom, odnosno upisom u zemljišne knjige, upisana kao vlasnik. Tada dolazi 2004. godina kada, u lipnju, na snagu stupa Ugovor o pitanjima sukcesije, čiji je Anex G regulirao privatno vlasništvo i stečena prava.

“Zemlja sljednica priznat će, zaštititi ili vratiti pravo na nepokretnu imovinu što se nalazi na njezinom teritoriju na koju su građani ili tvrtke SFRJ imale pravo na dan 31. prosinca 1990. godine. Svi oni kojima to pravo neće biti omogućeno imat će pravo na obeštećenje”, navedeno je u Anexu G na koji se pozvala Mladost Turist podnoseći 2007. godine tužbu protiv Općine Tisno i Škole Vjenceslava Novaka Općinskom sudu u Šibeniku. Tužbom je tražen povrat zemlje ili kompenzacija u iznosu od četiri milijuna eura.

Presude što su ih donijeli hrvatski sudovi

Presudom što ju je Općinski sud u Šibeniku donio 30. rujna 2009. godine odbijen je tužbeni zahtjev Mladost Turista. Njime je osim povrata zemljišta tražena i odšteta od milijun eura zbog oštećenja imovine u Tisnom, te još milijun eura s kamatama zbog izgubljene zarade od 2005. godine.

Sud je obrazložio da beogradska firma nije imala pravo na povrat imovine ili novčanu kompenzaciju, budući da je već prije stupanja na snagu Anexa G ostala bez prava nad parcelama u Tisnom. Takav zaključak zauzeo je i Županijski sud u Šibeniku koji je odbio žalbu Mladost Turista. Beogradska tvrtka obratila se i Vrhovnom sudu RH tražeći reviziju procesa, no i taj spor je u siječnju 2013. godine izgubila.

“Tvrtki Mladost Turist tek treba biti priznato pravo vlasništva, a nakon toga nadležna tijela mogu odlučivati hoće li joj se nekretnina vratiti ili će dobiti odštetu. Prema Zakonu o potvrđivanju ugovora o pitanjima sukcesije provedba toga nije u nadležnosti sudova”, naveli su vrhovni suci. Ustavni sud tužbu beogradske firme odbacio je kao neprihvatljivu, ocijenivši da u njoj nije nevedeno niti jedno od ustavnih pitanja.

Evo što je Europski sud za ljudska prava pitao RH

Nakon neuspjeha u Hrvatskoj, Mladost Turist podnijela je tužbu Europskom sudu za ljudska prava. U noj tvrdi da su joj hrvatske vlasti odbile prema Ugovoru o sukcesiji vratiti zemljište, čime su prekršile pravo na vlasništvo kako ga propisuje Europska konvencija o ljudskim pravima. Osim toga tvrde da su kao firma iz Srbije diskriminirani na hrvatskim sudovima, te da nisu imali učinkovitih pravnih sredstava za borbu za povrat svoje imovine iz Tisnog.

Od Hrvatske se očekuje da odgovori jesu li sporne parcele bile u vlasništvu beogradske tvrtke i jesu li hrvatski sudovi presporo donosili odluke o mogućem povratu. “Ima li Hrvatska uopće učinkovite pravne propise za rješavanje problema povrata imovine prema Ugovoru o sukcesiji”, pitaju europski suci.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1069 članaka Više o autoru