Politika & Kriminal

Kako nekome opisati naš Nacionalni stožer? Pustite im ovaj neprepričljivi video od 49 sekundi

Šutnja, kašljucanje, zamuckivanje i vrhunac tragičnog istupa

Nacionalni stožer jučer je održao press konferenciju na kojoj su, između ostalog, predstavili nove mjere. Među njima je i ona o misama za Božić koja je, očekivano, izazvala najviše polemike u javnosti.

Dok se s jedne strane onemogućuje putovanje između županija uvođenjem propusnica, poziva na smanjivanje svih kontakata, u isto vrijeme se povećava broj ljudi koji će moći boraviti na misama za Badnjak i Božić.

Umjesto maksimalnih 25 ljudi, sad će na u crkvama moći biti po jedna osoba na sedam kvadratnih metara. A koliko je mjera suluda i, čini se, posve nepromišljena od strane stožera, možda najbolje pokazuje ovaj video klip koji od jučer kruži društvenim mrežama.

Šutnja, kašljucanje i zamuckivanje

Dakle, kad je ova mjera jučer predstavljena, novinari su za članove Nacionalnog stožera imali nekoliko logičnih pitanja. Jedno od njih bilo je – zašto se i ugostiteljima, kao i crkvama, ne omogući ovih sedam kvadratnih metara po osobi. Barem u prosincu kad imaju najveći promet.

U tom trenutku u dvorani nastaje potpuni muk. Kamera prvo snima šefa stožera Davora Božinovića, koji naprosto šuti. Potom se okreće prema šefu HZJZ-a Krunoslavu Capaku, koji zbunjeno gleda Božinovića i također šuti. Shvativši da netko ipak nešto mora reći, Capak se okreće prema novinarima i govori zbunjeno: “Ugostiteljima?”. Potom počne zamuckivati: “Ugostiteljske objekte smo…”. Pa još malo šuti pa opet krene: “Ugostiteljske objekte smo zabranili ranijom odlukom”.

No, novinar se ne da, još jednom im objašnjava svoj upit: “Pitanje je, zašto se ne omogući i njima rad pod ovakvim uvjetima?” Kamera u tom trenutku opet snima Božinovića koji evidentno nema namjeru progovoriti, pa se opet prebacuje na Capaka koji izgleda gotovo tragično dok kašljuca i opet zamuckuje. Ono što je uspio izgovoriti bio je vrhunac jučerašnjeg istupa: “Dakle… Odgovor je… zašto im se ne omogući zapravo nemoguć”.

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu