Politika & Kriminal

Kako SDP planira osvježiti stranku? Imaju novo pravilo, kandidati za funkcije mogu biti samo višegodišnji članovi

Iako je stranci nužna svježa krv, do mjesta središnjim tijelima po novom mogu samo - stari članovi

25.06.2020., Samobor - Predsjednik SDP-a i lider RESTART koalicije Davor Bernardic predstavio je u sklopu izborne kampanje kandidate s liste RESTART koalicije u VII. izbornoj jedinici. Zlatko Komadina.
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Priča dana s posljednje sjednice Glavnog odbora SDP-a, održane 13. lipnja, bile su izborne liste koje je to tijelo usvojilo. Što je i logično, jer je sastav tih lista, punih neafirmiranih, pa i posve nepoznatih kandidata, zapravo najavio da bi se stranka Davora Bernardića mogla neugodno iznenaditi rezultatima parlamentarnih izbora.

No, na istoj sjednici su usvojeni i još neki stranački dokumenti koji bi itekako mogli utjecati na budućnost stranke. Radi se o pravilima za izbor članova Glavnog odbora, Predsjedništva i predsjednika SDP-a kojima se sužava pravo članova da budu birani u stranačka tijela.

U vrh stranke samo iz (višegodišnje) čekaonice

Da bi netko postao kandidat za člana Glavnog odbora mora imati najmanje godinu dana stranačkog staža. Kandidat za člana Predsjedništva, pak, mora biti u SDP-u najmanje tri godine, dok kandidat za nasljednika Davora Bernardića na čelu stranke mora biti vlasnik stranačke iskaznice najmanje pet godina (i pritom dobiti podršku najmanje tri županijske organizacije ili 30 gradskih ili općinskih organizacija ili 500 članova SDP-a). Rok od pet godina staža, valja reći, ispunjavaju svi kandidati za predsjednika stranke s kojima se licitira u medijima, tako da se ovdje više radi o tome da se smanji protočnost ljudi u drugim središnjim tijelima.

Iz SDP-a su nam na službeni upit potvrdili kako slična vremenska ograničenja nisu vrijedila na prošlim izborima za stranačka tijela. A zašto su uopće donesena? “Prilikom održavanja javne rasprave na izmjene Statuta Socijaldemokratske partije Hrvatske, veći broj članova je iskazao želju i potrebu da u tijela stranke ubuduće budu birani članovi s određenim stažom i iskustvom. Predsjedništvo je uvažilo takve prijedloge i odlučilo ih predložiti u izmjenama pravila za izbore stranačkih tijela. Potom ih je uputilo Glavnom odboru, koji ih je i usvojio”, kaže se u odgovoru SDP-a.

Balvani promjenama

Nezadovoljni članovi stranke neslužbeno uvođenje ovakvih vremenskih limita doživljavaju kao pokušaj da se smanji potencijalna konkurencija za mjesta u stranačkim tijelima, pokušaj koji će rezultirati daljnjim zatvaranjem stranke prema svježim ljudima i svježim idejama koje su, kako su pokazali rezultati nedjeljnih izbora, SDP-u dramatično potrebni.

Da su, recimo, ovakva ograničenja vrijedila 2016. godine, Bojan Glavašević (u međuvremenu otišao zbog neslaganja s politikom vodstva stranke) i Predrag Fred Matić, koji su izabrani u Predsjedništvo stranke, ne bi ni mogli biti kandidati za članove tog tijela. S obzirom na to da je ovaj put na parlamentarnim izborima SDP doživio najteži poraz u posljednjih 25 godina, jasno je da je pritisak “odozdo” za novim ljudima i idejama znatno veći. No, s ovakvim pravilima, usvojenima u sigurnoj zavjetrini glasanja o izbornim listama do radikalnijih promjena u stranci će, očito, teže doći.

Nastavite čitati