Politika & Kriminal

Kako se Dalija Orešković ovaj tjedan politički poskliznula

Koliko je politika zeznut posao iz prve ruke i u prvom pokušaju su se mogli uvjeriti ambiciozni novaci na sceni

FOTO: Vjekoslav Skledar

Možda se zbog odluke o izborima koja je ne baš uobičajeno stupila na snagu odmah po donošenju ne bi trebala, zapravo, ozbiljno zabrinuti Dalija Orešković. Nego Ličko-senjski župan Darko Milinović

Suprotno armirano betonskom uvjerenju najvećeg dijela javnosti, politika je složen, težak i stresan posao. Jasno, ukoliko se njome želiš doista baviti, a ne tek parazitirati na političkom radu nekog drugog u zamjenu za povremeno dizanje ruke ili zatvaranje očiju u pravom trenutku.

Koliko je politika zeznut posao iz prve ruke su se mogli uvjeriti ambiciozni novaci na sceni, stranka Start Dalije Orešković, koja se poskliznula i sletjela sa staze na kojoj su se trebali održati izbori za županijsku skupštinu Ličko-senjske županije i to prije – njenog početka. Stranka, naime, nije registrirana na vrijeme kako bi mogla podnijeti pravovaljanu listu za te izbore, a u Startu su, tako kažu, procijenili da bi nezavisnu listu s imenom relativno slabije poznatog nositelja bilo teško povezati s njihovom strankom. Ukratko, Start je pogriješio u startu i za to su sami krivi.

Malo veći maheri

Istina, nije nemoguće da je Vlada prefrigano odstupila od uobičajene prakse da odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu sedam ili 15 dana nakon njenog donošenja, pa su izbori raspisani odmah, danom donošenja Vladine odluke 7. veljače, što je eliminiralo Start koji je registriran tjedan dana kasnije. Ova mogućnost otvara priliku Daliji Orešković i njenoj ekipi da se predstavlja i svojevrsnom žrtvom HDZ-ove administracije, što im čak u perspektivi može i makar malo pomoći u narednim izbornim utakmicama.

No, činjenica je da su se u ovakvu situaciju doveli sami. Formiranje stranke koju je Dalija Orešković najavila još ljetos trajalo je jako dugo, uz nekoliko odgoda, da bi se osnivačka skupština održala tek 26. siječnja. Dan poslije održali su tiskovnu konferenciju u Ličkom Osiku na kojoj su i službeno najavili izlazak na izbore u Ličko-senjskoj županiji i tako se, a već su tad bili na jako kratkoj uzici s rokovima, u potpunosti izručili na milost i nemilost malo većim maherima procedure u Banskim dvorima.

Pravi test u svibnju

Start, jasno, nije osnovan za to da bi napravili dobar rezultat u Lici. HDZ-ov udar na Darka Milinovića kojim je srušen proračun i izazvani izvanredni izbori samo im je dao priliku da iziđu na neke izbore prije prvog pravog nacionalnog testa, onog na izborima za Europski parlament. Cilj Starta je, kako je to u više navrata kazala Dalija Orešković, ni manje ni više nego pobjeda na parlamentarnim izborima.

Da bi, međutim, došli do bilo kakvog respektabilnog rezultata morat će djelovati mnogo brže i u potpunosti osvijestiti da ulaze u politički sukob s ekipom koja zna što i kako radi, makar kad je u pitanju natezanje zakonske procedure za vlastite političke ciljeve.

Pišem Dalija, pamtim Dado

A kad smo već kod toga, možda se zbog odluke o izborima koja je ne baš uobičajeno stupila na snagu odmah po donošenju ne bi trebala, zapravo, ozbiljno zabrinuti Dalija Orešković. Nego Ličko-senjski župan Darko Milinović.

Ne donese li se, naime, poslije izbora proračun još jednom, onda pada i župan i ide se na nove izvanredne izbore i za skupštinu i za župana. A Vladino raspisivanje izbora bez uobičajenog roka odgode ostavlja dosta uvjerljiv dojam da se ovdje nekome – jako žuri.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu