Kako se premijer narugao Povjerenstvu za sukob interesa, sindikatima, javnosti i novinarima

Ponavljao je da smo se na presicu došli zabavljati, a ni na jedno novinarsko pitanje nije konkretno odgovorio

ZADNJA IZMJENA: lis 12, 2019
Foto: PIXSELL

Premijer Andrej Plenković održao je u petak izvanrednu konferenciju za medije. Sazvao ju je zbog odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je povrijedio načelo djelovanja. Umjesto da podnese tužbu Upravnom sudu, što je redovna procedura za rušenje odluke Povjerenstva, premijer Plenković odlučio je stati pred novinare i javno napasti Povjerenstvo i njegove članove.

Odmah na početku je, zapravo, bilo prilično jasno što nas čeka. “Moramo se danas zabavljati. Danas je zabavan dan pa ćemo se malo zabavljati”, rekao je prije nego se počeo rugati Povjerenstvu, javnosti, sindikatima i novinarima.

Eksplicitno ruganje ljudima koji traže veću plaću

Krenuo je, dakle, s Povjerenstvom. Doslovno je pripremio Power Point prezentaciju pod nazivom “Postupak postavljanja i opoziva šefova diplomatskih misija” kako bi pokazao da je odluka Povjerenstva, kojem je problematično to što nije naglasio svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, bedasta.

Nakon monologa o tome kako je Povjerenstvo apsurdno, “instrumentalizirano od strane oporbe” i da si je ovom odlukom “zabilo diskvalificirajući autogol”, nastavio je s napadom na sindikate.

Eksplicitno se rugao sindikatu učitelja koji je najavio štrajk do trenutka kad im Vlada ne poveća plaće za 6,11 posto. Na novinarsko pitanje misli li popustiti, rekao je ovako: “Mi ćemo svima dići plaće za 100 posto. Ima novaca u proračunu i svima ćemo podići plaću za 100 posto”.

Novinaru 24 sata, koji ga je zatim pitao mogu li mediji onda napisati da je premijer najavio da će povećati plaće za sto posto, premijer je rekao, “da, vi ćete mi biti pouzdanik, radit ću s vama na tom rješenju”.

‘Mi smo se došli zabavljati’

A onda su na red došli novinari i HNS, odnosno njihov ultimatum da će izaći iz Vlade ako premijer učiteljima ne poveća plaću. “Hoćemo li na izvanredne izbore?”, bilo je pitanje koje su premijeru redom postavili novinar Jutarnjeg lista Goran Penić, RTL-ov novinar Petar Panjkota, novinar Nove TV Andrija Jarak i novinarka Novog lista Jagoda Marić. Nikome od njih nije odgovorio, ponavljao je kako su se oni na ovu presicu došli zabavljati. Novinari su mu pokušavali objasniti da njima nije zabavno i da su ovdje došli raditi svoj posao. Premijer je samo nastavio.

Novinarka Novog lista Jagoda Marić inzistirala je na odgovoru, a Plenković je ponavljao da su se oni “došli zabavljati i da nije vrijeme za takve teške teme”. A onda je potpuno okrenuo temu i počeo pričati o navodnim uspjesima svoje vlade te kako je HDZ gurao Nevena Mimicu, prošlog, SDP-ovog kandidata za povjerenika u Europskoj komisiji. No, u jednom trenu se zaustavio i rekao doslovno ovo: “Nemojte vrtit’ očima Jagoda, dobro je da ovo čujete, niste tamo bili. I uostalom, neki dan niste znali kojih je osam žena u međunarodnim institucijama”.

Prije nekoliko mjeseci, pisali smo da bismo se trebali ispričati Sanaderu i Milanoviću što smo ih opisivali kao bahate. Današnji premijerov performans elegantnom je lakoćom nadmašio možda sve dosad viđeno.

Ines Lukić
Telegram autor
106 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program