Kako se približava obljetnica Oluje, neke reakcije iz Srbije sve su oštrije

Reagirao je srpski ministar rada Aleksandar Vulin i organizacija Veritas

ZADNJA IZMJENA: kol. 3, 2015
Foto: Boris Scitar/Vecernji list//PIXSELL

Kako se bliži godišnjica vojno redarstvene akcije Oluja, koju će Hrvatska obilježiti vojnom paradom u Zagrebu u utorak, te proslavom u Kninu u srijedu, tako su i reakcije iz Srbije sve oštrije.

‘Molim sve da se zaustave u 12 sati’

Srpski ministar rada, zapošljavanja i socijalne skrbi Aleksandar Vulin gostujući na RTS-u rekao je kako je Srbija predugo čekala na to da Srbija obilježi dan sjećanja na stradanje i progon Srba i da još uvijek nema preciznih dokumenata koliko je ljudi stradalo.

“Sva zvona srpske pravoslavne crkve čut će se u istom trenutku. Ja molim sve da se zaustave u 12 sati kada budu čuli sirene i zvona, da zastanu i da se podsjete na one koji su bili prije nas i na one koji su stradali. Mi imamo za čime da žalimo”, rekao je Vulin i dodao kako će se izmijeniti zakon kako bi 5. kolovoz postao Dan žalosti. Govoreći o vojnoj paradi u Zagrebu, Vulin je rekao kako je nedolazak zemalja NATO-a velika diplomatska pobjeda Srbije.

‘Proslava će teško pridonijeti pomirenju’

Britanski sveučilišni profesor s London School of Economics (LSE) James Ker Lindsay rekao je za Blic kako je za Oluju “plaćena veoma visoka cijena više desetaka tisuća hrvatskih građana srpskog porijekla koji su bili primorani napustiti svoje domove bez mogućnosti povratka kući”.

Lindsay kaže da bi proslava Oluje trebala imati više poštovanja prema žrtvama. “Proslava bi, ako je već organiziraju, trebala biti mnogo skromnija, s više poštovanja za posljedice te operacije na ljudske žrtve. Ovakva kakva je sada, proslava će teško pridonijeti pomirenju u regiji”, kaže Lindsay.

‘Hrvatska slavi masovne zločine i etničko čišćenje’

Organizacija Veritas kaže kako je Hrvatska “u slavnjenju etničkog čišćenja i masovnih zločina u Oluji nad Srbima kao državnog praznika, ove godine dodala i vojnu paradu, dok međunarodna zajednica, uključujući NATO i EU, koje su Hrvatsku u međuvremenu primili u članstvo, šuti kao što je šutjela i prije 20 godina.

U priopćenju Veritasa, koje prenosi Blic, kažu da je Oluja vođena po taktici “spržene zemlje”. “Najveći paradoks ove agresije, kao i onih koje su joj prethodile, je u tome da je agresor bila članica UN-a, a Krajina zona pod zaštitom iste organizacije, i to što su neke druge članice te organizacije odobrile i sudjelovale u samoj agresiji”, stoji u priopćenju Veritasa. Dodaju kako “narod zapadne Krajine, njih više od 220 tisuća, poučen povijesnim iskustvom, krenuo u dotad najveću srpsku seobu na istok braći po vjeri i naciji.”

Filip Raunić
Novinar
1270 članaka Više o autoru