Kako stvari stoje, čini se da je brat iranskog predsjednika malo krao pa je završio u zatvoru

Gospodin je, između ostalog, bio ključni predsjednikov savjetnik

ZADNJA IZMJENA: srp. 16, 2017
Foto: Profimedia, Alamy

Brat iranskoga predsjednika Hasana Rohanija, Hosein Feridun nalazi se u zatvoru, prenosi u nedjelju BBC riječi glasnogovornika suda. Feridun nije položio jamčevinu za dodijeljenu kaznu i odveden je u zatvor. BBC kaže kako nije jasno za koja ga se financijska nedjela tereti.

Gospodin je i prije bio povezan s dužnosnicima upletenim u skandal zbog prenapuhanih plaća za menadžere u državnoj osiguravateljskoj tvrtki. “Provedeno je više istraga u pogledu te osobe (Feriduna), istražuju se i druge osobe, neke od njih su u zatvoru”, rekao je glasnogovornik suda te dodao da je “jučer utvrđena jamčevina za njega, no budući da je nije osigurao odveden je u zatvor”.

Predsjednikov ključni savjetnik

Zasad nije jasno koja je pozadina optužbi na temelju kojih je zatvoren, no to je velika mrlja na ugledu predsjednika Rohanija, ocjenjuje BBC. On je ponovno izabran na drugi predsjednički mandat u svibnju, osvojivši u prvom krugu 57 posto glasova.

Tim više što je Feridun figurirao kao ključni predsjednikom savjetnik. Bio je involviran i u pregovore o nuklearnom sporazumu sa Zapadom, obavljao je dužnost iranskog veleposlanika u Maleziji te zastupao zemlju kao član delegacije u Ujedinjenim narodima.