Politika & Kriminal

Kako su istražitelji rekonstruirali susrete Mamića sa sucima: istih dana ulazili u BiH i vraćali se u razmaku od nekoliko minuta

Podaci potvrđuju i putovanja u Liverpool i Dubai

Telegram je jučer prvi javio da su istražitelji Ministarstva financija utvrdili ogroman nesrazmjer imovine dvojice osječkih sudaca – Zvonka Vekića i Ante Kvesića – uhićenih nakon optužbi Zdravka Mamića da im je davao mito. Za 1,2 milijuna kuna suci nemaju pokriće.

Među dokazima kojima pokušavaju potkrijepiti Mamićeve tvrdnje o korupciji istražitelji su priložili i zapise s državne granice o odlascima Mamića, te dvojice sudaca u BiH i Srbiju. Naime, Mamić je, prijavljujući da je podmićivao suce, izjavio da se s njima često sastajao u BiH. Zbog toga su istražitelji analizirali sve dostupne podatke s graničnih prijelaza i na osnovu njih rekonstruirali kretanje osumnjičenih sudaca i odbjeglog bivšeg čelnika Dinama.

Utvrđeno je tako da je sudac Vekić zajedno sa svojom prijateljicom 5. srpnja 2018. u 17:15 sati preko graničnog prijelaza Slavonski Šamac ušao u BiH. Istog dana u 22:05 sati zajedno su se vratili u RH. Istoga dana, na istom prijelazu, nešto prije suca i njegove prijateljice prešao je i Drago Tadić. U RH se vratio svega sedam minuta prije suca, u 21:58 sati.

Bilo je još prelazaka granice

Mamić pak tvrdi da je upravo Tadić često bio s njim u društvu, te sudjelovao u davanju mita sucima. U svom iskazu tako je naveo da se s Vekićem u BiH, nakon bijega u lipnju 2018., sastao najmanje pet puta – četiri puta u Banja Luci i jednom mjestu Šije kod Tešnja.

Izvučen je i podatak od 23. kolovoza 2018. godine. Ponovno u Slavonskom Šamcu i sudac i prijateljica i Drago Tadić prelaze u BiH. Vekić je granicu prošao u 17:10 sati, a Tadić u 16:30. Vraćaju se, prema podacima iz MUP-a, istog dana: sudac i prijateljica u 22:08 sati, dok je Tadić granicu prešao tri minute ranije.

Vekića inkriminira i ENC

Među dokazima su još i odlasci Zvonka Vekića u BiH 27. listopada 2018. i 15. veljače 2019. godine. Kako je USKOK-u javilo Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske tog 15. veljače sudac Vekić i njegova prijateljica odsjeli su u hotelu Bosna u Banjoj Luci. Odjavili su se idući dan, dok je trošak sudac platio gotovinom. Tada se Vekić, kako tvrde Mamić i svjedoci, našao s bjeguncem navodno od njega primio 10 tisuća eura.

U prilog Mamićevoj tvrdnji da je platio sucu Vekiću odlazak u Liverpool na utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije koja je odigrana 3. lipnja 2018. USKOK ima podatke Hrvatskih autocesta. Naime, Vekićev ENC registriran je u 3:40 sati kako ulazi na autocestu u Osijeku. Izašao je u 5:20 sati, a već u 6:06 sati sudac Vekić registriran je na graničnom prijelazu u Zračnoj luci Zagreb. Vratio se idući dan, a istražitelji su došli i do podataka o tome – i iz zračne luke i s autoceste.

U isto vrijeme granicu su prošli i Drago Tadić i njegov sin, te Ljubomir Pribić, Mamiću blizak donedavni pomoćnik šefa osječkog zatvora. I Tadić i Pribić u svojim iskazima već su potvrdili da je upravo Mamić organizirao taj odlazak u Liverpool.

Iz Srbije u Dubai

Potkrijepljena je i Mamićeva tvrdnja da je suca Vekića i njegovu prijateljicu, te njezinu kćer vodio na doček Nove godine u Dubai. Osim što je zabilježeno da je sudac Vekić doista 27. prosinca 2017. otputovao u Srbiju, a zatim avionom otišao u Dubai, njegova prijateljica istražiteljima je potvrdila da su se doista tamo družili sa Zdravkom Mamićem. Ne zna doduše tko je platio avionske karte.

Istražitelji su došli i do podataka o odlascima suca Ante Kvesića u BiH. I njega je Mamić optužio za primanje mita, dok je sam sudac izjavio kako ga je Mamić molio za pomoć uvjeravajući ga da će mu to honorirati, no on mu je poručio da će donositi odluke u skladu sa zakonom.

I Kvesić je bio u BiH

S Kvesićem se Mamić također susreo u Bosni. Bilo je to u hotelu u Širokom Brijegu u vrijeme blagdana Velike Gospe 2018. godine. Mamić tvrdi da je tada dogovorio s Kvesićem da će on i Vekić, kao članovi sudskog vijeća, odbaciti drugu optužnicu protiv Mamića i suoptuženih. Za uzvrat je Mamić Vekiću predao 100 tisuća eura koje je ovaj trebao podijeliti s Kvesićem.

Prema podacima iz MUP-a RH sudac Kvesić je doista boravio u BiH od 14. do 16. kolovoza 2018. godine. Mami tvrdi da mu je susret s njim dogovorio umirovljeni profesor s Ekonomskog fakulteta u Osijeku Miljenko Crnjac. Istražitelji su utvrdili da je i Crnjac tih dana, od 14. do 17. kolovoza 2018. doista bio u BiH. Registrirani su, naime, i njegovi prelasci državne granice.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu