Nakon napada po desnim portalima, zbog potencijalne ministrice kulture počele su se sazivati i presice

Ninu Obuljen Koržinek danas su prozvale braniteljske udruge

ZADNJA IZMJENA: lis. 12, 2016
Foto: PIXSELL

Na konferenciji za tisak koju su, zbog navodnog kriminala u HAVC-u, sazvale braniteljske udruge, sudionici su se, među ostalim, okomili i na Ninu Obuljen Koržinek, koju se spominje kao najizgledniju kandidatkinju za ministricu kulture u Vladi Andreja Plenkovića. Nedugo zatim, priopćenjem za medije, reagirala je i gospođa Obuljen. Ovo je nekoliko najbitnijih stvari o slučaju.

1. Mediji su počeli pisati da bi Obuljen mogla biti ministrica

Početkom mjeseca mediji su intenzivno počeli pisati kako bi Nina Obuljen Koržinek mogla naslijediti dosadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Obuljen je znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose, a obzirom da je bila koordinatorica za Europsku uniju i članica pregovaračkog tima za pristupanje Hrvatske EU, poznaje i funkcioniranje europskih institucija. Za vrijeme mandata ministra Bože Biškupića i njegova nasljednika Jasena Mesića, u razdoblju od 2006. do 2011. godine, bila je pomoćnica ministra te državna tajnica u Ministarstvu kulture.

2. Za vrijeme njezinog rada u vladi osnovan je HAVC

Hrvatski audiovizualni centar ustanovljen je 1. siječnja 2008. godine. Osnovala ga je hrvatska vlada u kojoj je u to vrijeme visoku funkciju u Ministarstvu kulture obnašala Nina Obuljen Koržinek. Bila je pomoćnica ministra i državna tajnica zadužena za kulturu i medije. U veljači 2015. imenovana je na mjesto članice Upravnog odbora HAVC-a.

Centar se našao na udaru sadašnjeg tehničkog ministra kulture ovog svibnja. Nakon što su 32 braniteljske udruge predale Zlatku Hasanbegovićem zahtjev za razrješenjem ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoja Hribara, zbog filma ’15 minuta – masakr u Dvoru'”, ministar kulture poslao je nadzor. “U HAVC sam poslao upravni nadzor koji je utvrdio nepravilnosti u njegovu radu. Očekujem od tijela koja odlučuju o vodstvu HAVC-a odgovorno postupanje”, rekao je Hasanbegović u lipnju 2016.

3. Desni mediji već neko vrijeme pišu protiv nje

Portali skloni desnoj političkoj opciji intenzivno pišu članke protiv Nine Obuljen Koržinek, koju sami ističu kao vjerojatnu nasljednicu sadašnjeg tehničkog ministra Hasanbegovića. Najviše joj zamjeraju što je sjedila u Upravnom odboru HAVC-a kada je danskom filmu ’15 minuta – masakr u Dvoru’. Uz to, napadaju je nakon što je knjige Slobodana Praljka, 2008. godine, proglasila šundom. Obuljen je 18 njegovih djela proglasila šundom nakon čega je Praljkova tvrtka bila dužna platiti državi PDV od oko pola milijuna kuna. Obuljen je ovakve optužbe današnjim priopćenjem odbacila.

4. Meta današnjeg napada braniteljskih udruga

“Zahtijevamo da se trenutačno smijeni upravni odbor HAVC-a, a Ninu Obuljen nitko više da spomene u kontekstu bilo kakve dužnosti, a kamoli ministrice kulture”, kazala je Zorica Gregurić, pozivajući mandatara da se to raščisti, piše N1.

“To je najveća financijska, pljačkaška afera u Hrvatskoj u instituciji koja se hrani novcem iz državnog proračuna”, poručila je Gregurić. Rekla je i da su otkrili malverzacije u HAVC-u koje graniče s organiziranim kriminalom zbog čega su kazneno prijavili sve članove Upravnog odbora HAVC-a, uključujući Ninu Obuljen, ali i čelnika HAVC-a Hrvoja Hribara.

5. Obuljen odbacila sve optužbe

“Hajka na mene započela je u trenutku kada su u medijima krenule špekulacije o potencijalnim kandidatima zaministra kulture među kojima je spomenuto i moje ime”, napisala je Obuljen u priopćenju koje je danas poslala medijima. Kaže i kako su navodi da je kao državna tajnica ‘proglasila knjige generala Praljka šundom’ zbog čega je on navodno bio ovršen, također klevete, te kako osobno podržava napore generala Praljka da dokumentima potkrijepi svoju obranu na sudu i misli da mu država u tom smislu treba pružiti svu moguću pomoć.

Piše kako u HAVC-u, u čijem je Upravnom odboru od početka 2015. nije bilo nikakvih nepravilnosti, što dokazuje i niz obavljenih nadzora. Obuljen naglašava i kako će zbog toga što ‘pojedinci neistinama i klevetama manipuliraju pojedine udruge’ i tako joj nanose nenadoknadivu štetu, zaštitu tražiti kroz zakonima propisana sredstva.

6. Ne posve određena izjava Andreja Plenkovića

„Čuo samo da je danas najavljena novinska konferencija. Nina Obuljen je bila državna tajnica u vladi HDZ-a, u kojoj sam i ja bio, ima veliko iskustvo, cijeli svoj život je posvetila hrvatskoj kulturi, ima značajnu europsku dimenziju. Izuzetno je cijenim, a što se tiče sastava vlade, na mandataru je da odluči kada za to dođe vrijeme, a u ove spekulacije ne bih ulazio, nisam vidio što će točno biti danas na toj novinskoj konferenciji“, rekao je Plenković novinarima u Bruxellesu.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3133 članka Više o autoru