Kako završi nasilje u školama? Klinca koji je u wc-u napastovao curicu kazne radom za opće dobro

Telegram je analizirao neke od presuda koje su hrvatski sudovi donijeli zbog nasilja u školama

ZADNJA IZMJENA: velj 7, 2019

Jozo Dragić, ravnatelj zadarske škole u kojoj je učenica žigosana ustaškim znakom, izveo je sve suprotno upozorenjima stručnjaka koji godinama pokušavaju osvijestiti građane o problemu nasilja među djecom: da se ne smije promatrati kao jednokratni incident niti ga se smije banalizirati na razinu prijateljskih razmirica. Prema analizama, tri četvrtine djece barem je jednom u životu bilo žrtvom nekog od oblika vršnjačkog nasilja, najčešće u školi.

Telegram je danas analizirao nekoliko sudskih sporova pokrenutih zbog nasilja među djecom koji, nažalost, dokazuju kako ni sudska praksa nema jedinstven pristup ovakvim situacijama.

1. Učitelji su znali, ali su šutjeli pred ravnateljem i prekršili zakon

Prema nepravomoćnoj presudi, škola iz Bjelovara mora platiti 42 tisuće kuna učeniku kojeg su maltretirali gotovo godinu i pol dana, od rujna 2008. do sredine siječnja 2010. godine. Dječaka su ostali učenici šamarali, naguravali, zadirkivali i vrijeđali ga. Govorili su mu da je “retardiran”, rugali mu se da je siromašan i da se “nema gdje kupati”. Na kraju su napravili i Facebook grupu u kojoj su pisali koliko ga mrze i kako žele da ode iz njihove škole. Dječakova obitelj tražila je milijun kuna odštete, no sud je zaključio kako su 42.000 dostatna naknada.

Ovaj dečko u Bjelovar je došao iz Vukovara i školu je pohađao po prilagođenom programu. Vrlo brzo, mama je primijetila oscilacije u raspoloženju i počela prijavljivati ponašanje drugih učenika prema njemu. Počelo je s napucavanjem lopte na igralištu pa dobacivanjem i naguravanjem na autobusnoj stanici. Mami su sugerirali da ga premjesti u drugi razred, no ona je to odbila.

Onda su ga počeli gađati papirićima, bilježnicama, uzimali su mu stvari, davili ga, podmetali su mu noge, crtali mu flomasterom po licu, boli ga šestarom, šamarali ga i psovali. Sve je to zabilježila prosvjetna inspekcija koja je pozvana, a predstavnici škole smatrali su da se radi o sukobima među djecom nakon čega su se djeca bila spremna ispričati.

Zbog takvog stava učitelja, slučaj je kulminirao. Na internetu je osvanula snimka ovog dječaka kako sjedi u klupi, rukama prekriva glavu i vrišti, dok drugi stoje oko njega, smiju se i udaraju ga. Njegova razrednica na sudu je svjedočila kako je i on ponekad znao vikati u razredu. Tako je, na primjer, zaprijetio da će im svima uništiti odlazak na školski izlet. Ona je pak, tvrdi, činila sve da se dijete uklopi.

“Izazivali su me, micali mi klupu, stavljali stvari na ormar. Govorili su mi da sam klošar i da živim u grabi”, svjedočio je dječak. Sud je utvrdio da je škola doista kriva zbog svega što se dogodilo ovom učeniku.

2. U školama ima i ozbiljnog seksualnog zlostavljanja

U prosincu 2015. potvrđena je presuda kojom je odgojnu mjeru od 100 sati rada za opće dobro dobio maloljetnik koji je u toaletu napastovao kolegicu mlađu od 15 godina. Nasilno ju je ugurao u toalet te ljubio po vratu i dirao po intimnim dijelovima tijela. Pokušao ju je zatim prisiliti na oralni seks, a kada se tome oduprijela, natjerao ju je da ga zadovolji rukom.

Djevojčica je odmah sve ispričala majci, iako joj se, kako je tvrdila, gadilo o tome govoriti. Slučaj je zato prijavljen policiji pa tužiteljstvu i maloljetnik je proglašen krivim. Cijelo vrijeme, dok je pričala o onome što joj se dogodilo, djevojčica je plakala. Plakala je i kada je se povjerila prijateljima koji su na sudu potvrdili koliko ju je napad potresao. Zatražila je i psihijatrijsku pomoć, zbog čega je sud vjerovao kako nije lagala o gnjusnom događaju.

Maloljetnik se pak tijekom cijelog procesa branio šutnjom, a tužiteljstvo je tražilo da ga se kazni za pokušaj silovanja. No, sudovi su zaključili da, “s obzirom na to da nije bio posebno nasilan prema djevojčici, njegova namjera nije bilo to teže kazneno djelo”.

Tijekom procesa doznalo se da ovaj 17-godišnjak potiče iz uredne obitelji. Redovno se školovao i bio je član lokalnog DVD-a. Nije pokazivao nikakve poremećaje u ponašanju, dapače, i roditelji i nastavnici za njega su imali samo riječi pohvale. Sud je na kraju zaključio kako se radilo o izoliranom incidentu u njegovom životu, te mu je izrekao samo rad za opće dobro kao dostatnu sankciju za nasilje.

3. Učenik mora platiti odštetu dječaku kojeg je napao

Na školskom igralištu u Srinjinama, jedan je dečko teško ozlijedio 14-godišnjeg kolegu. U međuvremenu je kažnjen s godinom zatvora uvjetno, zbog nanošenja teških ozljeda, a lani je sud zaključio kako žrtvi mora nadoknaditi i štetu zbog posljedica ozljeđivanja i duševnih boli.

Dečki su se sukobili na dvorištu, a onda je jedan šakom udario drugoga, koji je pao i zadobio prijelom jagodične i koštane stijenke lijeve očne šupljine. Iako je ozlijeđeni tražio 40 tisuća kuna, nepravomoćnom presudom iznos je značajno umanjen.

4. Odšteta ravnatelju zbog pisanja o bullyingu u njegovoj školi

Jedne hrvatske novine nepravomoćno su kažnjene zbog teksta o nasilju u školi. Mama iz Zagreba prijavila je da njezinog sina maltretiraju. “Dajemo mu apaurine, ali rješavanjem nesanice neće nestati problem. Ne može ići u školu jer istim putem idu i njegovi zlostavljači”, ispričala je autorici teksta koja je na sudu ispričala kako je prije objave kontaktirala ravnatelja škole ali nije dobila odgovor. Novinarki su slučaj potvrdili i u nadležnim gradskim tijelima i Ministarstvu obrazovanja.

“Ja bih tebi najradije polomila sve prste i radila ti stvari koje radi onaj lik iz Slagalice strave (…) Nemoj se čuditi ako te netko na kraju ulice dočeka and kill the shit in you. (…) Ako takneš bilo koju curu i padne joj dlaka s glave, ubit ću te. E molit ćeš me da te ne ubijem, izrezat ću ti sve dijelove tijela i dati svinji da ih pojede…”, bila je jedna od poruka koju je dečko primio od svoje 13-godišnje kolegice.

Majka je u izjavi za novine opisala kako njezin sin nije bio agresivan prema ovoj djevojčici ni prijateljicama, no one su ga ipak uzele na pik. Sustavno su ga, tvrdila je, maltretirale uvredama i gestama nepojmljivima za njihovu dob. “Vrijeđali su ga i tukli, a ravnatelj i prosvjetna inspekcija nisu ništa poduzeli”, tvrdila je majka.

Međutim, ravnatelj škole sada će od novina dobiti odštetu jer je u podnaslovu, kao njegova izjava, bilo istaknuto: “Boli me ona stvar za tebe za to što su ti radili”. Za sud je to bila neutvrđena izjava i prostačka formulacija koja je kod ravnatelja mogla izazvati duševnu bol. I zato će dobiti odštetu.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1974 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program