Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kakva fotografija! Ovo je 2016. bio vrh slavonskog HDZ-a. Svi ovi likovi završili su fantastično

Jedan je mlatio novinara, drugi svoju suprugu, treći je u istražnom zatvoru, a četvrti pravomoćno osuđen

10.07.2016., Pozega - Andrej Plenkovi​c​ i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolu​sic​​ u sluzbenom posjetu gradu. Sastali se sa ​z​upanom Alojzom Toma​s​evi​c​em i saborskim zastupnikom Franjom Luci​c​em.​  rPhoto: Ivica Galovic/ PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/ PIXSELL

Dan nakon što je Vrhovni sud preinačio presudu Franji Luciću i odlučio da nekad moćni HDZ-ovac mora u zatvor zbog pokušaja podmićivanja Telegrama, naletjeli smo na zgodnu arhivsku fotografiju. Snimljena je u ljeto 2016., kada se već debelo naslućivalo da će tada friški Andrej Plenković preuzeti HDZ.

Obilazeći zemlju tijekom kampanje, otišao je i do Požege gdje su se u odboru za doček nacrtali svi najvažniji slavonski HDZ-ovci. Na fotografiji prvi slijeva tako stoji spomenuti Lucić koji je u to doba bio saborski zastupnik i predsjednik požeško-slavonskog HDZ-a. Kako smo rekli, jučer je pravomoćno osuđen zbog nuđenja mita, no nikada mu se nije sudilo za ostala, ozbiljna djela o kojima je Drago Hedl dugo pisao. Ali više ga bar nema na sceni.

Gradonačelnik koji je mlatio novinara

Do Lucića pak stoji Vedran Neferović, tadašnji gradonačelnik Požege. Desetak mjeseci nakon što je snimljena ova fotografija, Neferović je nasrnuo na novinara Mladena Mirkovića i udarao njegovom glavom o zid. Za to je dobio uvjetnu kaznu u trajanju od 6 mjeseci s rokom kušnje 2 godine.

Andrej Plenković u javnosti je oštro kritizirao premlaćivanje novinara, ali Neferović je mandat gradonačelnika mirno odradio do kraja, a onda ga je HDZ smjestio na poziciju zamjenika župana, Alojza Tomaševića. O županu ćemo malo kasnije.

Još dvojica čuvenih HDZ-ovih velikana

S druge pak strane do premijera stoji Tomislav Tolušić. Ubrzo nakon što je snimljena ova fotografija, Tolušić će Andreju Plenkoviću postati potpredsjednik Vlade, a kroz godine će promijeniti nekoliko ministarstava. Iz Vlade će na kraju morati otići 2019., nakon nekretninske afere koju je također otkrio Telegram.

Ni njega domaće pravosuđe međutim nije procesuiralo, unatoč desecima otkrića Drage Hedla koji je pisao kako bi Tolušić morao objasniti odakle mu novac za silne nekretnine i stil života koji je vodio. Baš to pitanje – odakle novac – postavio je na kraju Ured europskog javnog tužitelja pa je nekadašnji ministar sad u istražnom zatvoru.

Pored Tolušića na ovoj fotografiji stoji još jedan HDZ-ov velikan iz Slavonije, nekad moćni župan Alojz Tomašević, koji je također sa scene otišao uz mega skandal. Nije, kao njegov svojedobni zamjenik Neferović mlatio novinare, nego svoju suprugu. U prosincu 2020. za to je pravomoćno osuđen i na izborima iduće godine više se nije kandidirao.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više