Politika & Kriminal

Kakva slučajnost. Požeška policija prijavila šefa mladeži HDZ-a na dan kada je Telegram objavio da mjesecima ništa ne rade

Svjetličić je prijavljen samo prekršajno, zbog toga što je za upravljačem zatečen s nedopuštenom količinom alkohola u krvi. Ne i kazneno

FOTO: PIXSELL/Ilustracija

Požeška policija potvrdila je Telegramu u ponedjeljak, 28. prosinca kako je 16. studenoga izdala obvezni prekršajni nalog nadležnom Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Požegi i izrekla novčanu kaznu i zaštitnu mjeru Ivanu Svjetličiću, (25) tamošnjem predsjednik Mladeži HDZ-a i članu Gradskog odbora te stranke.

Upravo 16. studenoga Telegram je objavio priču kako Policijska uprava požeško-slavonska mjesecima u ladici drži slučaj u kojem je sudjelovao Svjetličić kada je 19. srpnja ove godine, na Trgu Svetog trojstva u Požegi, zatečen za volanom s 0,89 promila alkohola.

Na naš upit zašto, ni četiri mjeseca nakon što su predsjednika tamošnje Mladeži HDZ-a uhvatili pijanog za upravljačem automobila, protiv njega nije izdan prekršajni nalog, već predmet stoji u ladici, tada smo dobili zanimljiv odgovor.

Policija da je u 2020. bila pretrpana poslom

Požeška policija potvrdila je kako se navedeni prekršaj nalazi u Operativnoj evidenciji prekršaja Informativnog sustava MUP-a, te da će biti procesuiran ”sukladnoj redovnoj dinamici rješavanja prekršajnih predmeta”.

Pojasnili su kako su u 2020. bili pretrpani poslom jer su ”zbog dodatne tehničke opremljenosti uređajima za nadzor i kontrolu prometa” zabilježili porast evidentiranih prekršaja za više od 50 posto”, što je dovelo do znatnog usporavanja izdavanja prekršajnih naloga.

Da bi objasnili zašto Svjetličićev slučaj još čuči u njihovoj ladici, napisali su kako u ”prioritetna postupanja” spada procesuiranje najtežih prometnih prekršaja, dok se ostali, lakši, u kakav su svrstali Svjetličićev, ”rješavaju i otpremaju na jednak redovan način ovisno o vremenu njegovog počinjenja”.

Dokaz da objašnjenje policije nije točno

No, Telegram je lako utvrdio da to objašnjenje nije točno. Imali smo dokaz: jedan prekršajni nalog kojeg je ista ta Policijska uprava 2. rujna ove godina izdala vozaču zatečenom u vožnji s nedopuštenom količinom alkohola, a koji je prekršaj počinio 1. kolovoza.

Dakle, u tom slučaju policiji je trebalo tek mjesec dana da izda obvezni prekršajni nalog, dok za Svjetličića nije izdan gotovo puna četiri mjeseca, sve do 16. studenoga, kako nam je to požeška policija navela u ponedjeljak, 28. prosinca.

No baš tog dana, 16. studenoga, Telegram je objavio priču kako PU Požeško-slavonska očito, štiti tamošnjeg šefa stranačke mladeži, jer je njegov predmet skupljao prašinu gotovo četiri mjeseca. I onda je, baš na dan kada je o tome izašao Telegramov tekst, po načelu ”prioritetnog postupanja” i Svjetličićev slučaj došao na red. Kakva nevjerojatna slučajnost!

Svjetličić prijavljen samo prekršajno, ne i kazneno

No, odgovor PU Požeško slavonske, kojeg smo kasnije dobili, ima još jedan zanimljiv detalj. Svjetličić je prijavljen samo prekršajno, zbog toga što je za upravljačem zatečen s nedopuštenom količinom alkohola u krvi, ali ne i kazneno.

On je, naime, prema izjavi osobe bliske požeškoj policiji, omalovažavao i vrijeđao postupajuće policajce, no ovima je, navodno, sugerirano da taj dio ne uđe u prijavu. Po onome što je rečeno Telegramu, njegovo ponašanje moglo se protumačiti i kao sprječavanje službene osobe u obavljanju službene radnje.

Svjetličić je osporio da se prema policajcima odnosio nedolično, a isto tako negirao je i prekršaj: tvrdio je kako je samo sjedio u automobilu, čiji je motor bio uključen, te zvao oca da dođe po njega, a tada su, tvrdi, naišli policajci i alkotestirali ga.

Nastavite čitati