Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kakva vijest! Građani skupili sav novac koji novinarka Blažević mora platiti šibenskoj sutkinji

Novinarka s mirovinom 5000 kuna morala platiti sutkinji odštetu od 52 tisuće

Zagreb: Održan okrugli stol Novinarstvo pred sudom 06.02.2019., Zagreb - Hrvatsko novinarsko drustvo organiziralo je okrugli stol Novinarstvo pred sudom, na kojemu su govorili o problemu golemog broja gradjanskih i kaznenih predmeta koji se pokrecu ili vode protiv novinara i medija te o zloupotrebi prava na zastitu casti i ugleda. Davorka Blazevic, Vladimir MatijanicrPhoto: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Za novinarku Davorku Blažević do danas je prikupljeno ukupno 51.370 kuna od potrebnih 52.000, koliko je morala platiti kao odštetu i sudske troškove vrhovnoj sutkinji Senki Klarić Baranović. Novinarka je sutkinju, prema pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Šibeniku, uvrijedila pišući o njezinim odlukama, posebno onoj u slučaju ‘Fimi Media’.

Hrvatsko novinarsko društvo organiziralo je prikupljanje pomoći za umirovljenu novinarku koja trenutno mjesečno prima oko 5000 kuna, kako ne bi završila pod ovrhom i nagomilala dodatne troškove. U tjedan dana prikupljen je gotovo cijeli iznos.

Novinarka: ‘Ganuta sam’

“Hvala vam svima na iskazanoj solidarnosti i pomoći koju ste mi tako brzo pružili. Za mene je to neprocjenjivo, zbog saznanja da u teškim trenucima nisam bila sama, da je iza mene stala cijela moja strukovna organizacija kojoj sam u kontinuitetu vjerna 35-40 godina. Na sreću, ovo je prvi put da mi je trebala pomoć i zbilja sam ganuta koliko vas se odazvalo na apel HND-a i pokazalo spremnost da pomogne”, zahvalila je Davorka Blažević nakon što je objavljeno da je prikupljen gotovo cijeli iznos.

Prema njezinim riječima, ovo je dokaz da HND još uvijek ima snagu na koju svaki novinar, kada se nađe u kriznoj situaciji, može osloniti.

Duh kolektiviteta

“Njegujmo svoju profesiju, njegujmo svoje društvo, ne bagatelizirajmo njegovu moć, čuvajmo taj duh kolektiviteta u opasnom novinarskom svemiru jer ne samo što nam, kad zatreba, može pružiti ruku kako se ne bismo u tom svemiru trajno izgubili, nego može pomoći i da se ovakve situacije preveniraju zaštitom profesije u cjelini i beskompromisnom borbom za novinarske slobode i pravo na iznošenje vrijednosnih sudova. Novinarstvo bez stava je kao kuća bez krova i doista je neprihvatljivo da stradamo zbog svojih stavova i mišljenja. Ovaj sam put zbog toga stradala ja, sutra može bilo tko od vas”, poručila je novinarka.

Nakon pravomoćne presude Blažević je morala sutkinji platiti odštetu i sudske troškove, no podnijela je i ustavnu tužbu ne bi li tu presudu ipak na kraju pokušala srušiti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više