Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kaos ide dalje. Troje od petero zagrebačkih SDP-ovaca nije se pojavilo na sjednici Gradske skupštine

Nitko ne zna što to znači za nastavak koalicije Možemo i SDP-a, a Klisović ne otkriva daje li ostavku

12.09.2022., Zagreb - Staro gradska vijecnica. Nastavak 15. sjednica gradske skupstine. Josko Klisovic i Davorka Moslavac Forjan dolaze na sjednicu Skupstine Grada Zagreba.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je jutros bez troje od petero zastupnika iz kluba SDP-a, nakon što je zagrebački ogranak te stranke odlučio prekinuti koalicijsku suradnju s Možemo!, što je unijelo neizvjesnost među oporbene redove o tome hoće li se moći izglasati odluke. Nisu se pojavili predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, a u klupama nema Renata Peteka niti Dine Vasić.

“Ovo ozbiljno ukazuje na to da je nešto trulo u zagrebačkom SDP-u, nitko nije osim Joška Klisovića na početku sjednice. To je već znak da se očito nisu dogovorili što dalje”, komentirao je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman. U međuvremenu, na sjednici se uz Klisovića, predsjednika Gradske skupštine, iz redova SDP-a pojavila i zastupnica Davorka Moslovac Forjan, koja došla 45 minuta nakon početka.

Što to znači za nastavak suradnje SDP-a i koalicijskog partnera Možemo!, još uvijek je nepoznato jer iz te stranke o tome za sada šute. SDP je prošloga petaka, na iznenađenje koalicijskog partnera Možemo!, odlučio raskinuti sporazum o suradnji u gradu Zagreb. Iako je Klisović ranije rekao da to ne znači da SDP želi nove izbore, još je nejasno kako misle nastaviti suradnju.

Klisović nije raspoložen za izjave

Ni sam Klisović u ponedjeljak nije želio više govoriti o tome. “Zasad nisam raspoložen za izjave”, rekao je Klisović Hini na izlasku iz dvorane u Gradskoj skupštini. Oporba iz redova HDZ-a, Mosta i Domovinskog pokreta zatražila je na početku sjednice ostavku Joška Klisovića s obzirom na raskid koalicijskog sporazuma. “Imamo predsjednika Skupštine koji nema legitimitet, jer njegova funkcija proizlazi iz koalicijskog sporazuma koji je raskinut”, rekao je Igor Peternel (DP).

Iako je to od Klisovića u nedjelju navečer zatražio i predsjednik zagrebačkog SDP-a Gotovac, sam predsjednik Skupštine nije se u ponedjeljak izjasnio želi li to napraviti. Na pitanje hoće li dati ostavku na tu funkciju, u prolazu je Hini odgovorio: “Ne znam, vidjet ću”.

Trenutno imaju 23 ruke u skupštini

Dnevni red sjednice Gradske skupštine izglasan je još u četvrtak, a tek će se nakon rasprave o godišnjem izvješću Zagrebačkog holdinga moći potvrditi većina u Skupštini. Ona, za sada, nije upitna s obzirom na to da zastupnici iz Možemo, trenutno imaju 23 ruke, što je dovoljno za izglasavanje odluka jer predstavlja većinu od trenutnog broja nazočnih zastupnika u Skupštini, kojih je 32.

To je uoči početka sjednice novinarima potvrdio i zastupnik Možemo! Damir Bakić, koji je potvrdio da gradska vlast ima većinu. Gradski zastupnici od početka sjednice zatražili su već tri pauze, pa tako nisu počeli niti raspravljati o točkama dnevnog reda.

Među njima je i ona o kompenzacijskim mjerama zbog ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, za koje je Gotovac prošlog četvrtka zatražio da budu “bolje”, zaduženju Zagrebačkog holdinga, ali i prenamjeni zemljišta za potrebe tvrtke Mate Rimca, što je prema neslužbenim informacijama bio jedan od kamena spoticanja među koalicijskim partnerima.

Borzan: ‘Mi smo za građenje mostova suradnje’

Cijelu situaciju je jutros komentirala i potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan rekavši da je SDP opredijeljen za “gradnju, a ne rušenje mostova suradnje” s bliskim strankama. Nije odgovorila hoće li iz stranke biti izbačen čelnik zagrebačkog SDP-a Gotovac koji je raskinuo suradnju s Možemo! u Zagrebu.

“Sutra se sastaje Predsjedništvo stranke, tako da u ovom trenutku ne mogu reći kakve će odluke biti. No, jedna stvar je jasna, Konvencija SDP-a u subotu jednoglasno je donijela odluku da je SDP opredijeljen za gradnju mostova suradnje, a ne rušenja sa strankama koje su nam bliske. Predsjedništvo će prilikom donošenja odluka morati uvažiti tu činjenicu jednoglasne odluke”, rekla je.

Borzan je na pitanje ostaje li Gotovac i dalje u stranci navela kako joj je u ovom trenutku teško bilo što dalje komentirati, ističući kako je SDP-u strateški važna opredijeljenost za suradnje na nacionalnoj razini.

Petek: ‘Odluka je konačna, nadam se da neće biti žetona’

Petek je pak jutros u HRT-ovoj emisiji Studio 4 rekao da je odluku o raskidu suradnje nitko ne može poništiti. “Ona je konačna. Radi se o raskidanju sporazuma koji je regulirao većinu u gradskoj skupštini Grada Zagreba. To ne mora nužno značiti da će biti izazvana kriza ili izbori”, rekao je.

Kazao je da će vidjeti kako će danas proći nastavak sjednice i hoće li doći do nekog pretrčavanja. “Ja se nadam da neće biti novih žetona, jer to za demokraciju, pogotovo ovako krhku kakva je kod nas, to ne bi bila dobra poruka”, rekao je. Na pitanje koji su ključni razlozi zašto raskidaju koaliciju, Petek je rekao da je to proces koji je započeo prije 8-9 mjeseci.

“Ovaj model se pokazao potpuno neučinkovitim, s manjkavom komunikacijom, a što je najvažnije, nismo uspjeli dokučiti rješavanje najvećih gradskih problema. Grad je poslije prošlogodišnjih izbora očekivao pravu promjenu, ona se na brojnim područjima nije dogodila”, istaknuo je.

Je li sve puklo na projektu Mate Rimca?

Na pitanje je li kap koja je prelila čašu projekt Mate Rimca rekao je: “To nije kap, bilo je puno kapljica koje su se prelile.” Govoreći o tom projektu rekao je da se radi o zemljištu na Jarunskoj cesti te da je Klub obvezan slijediti upute gradskog odbora, koji je odlučio da ovu točku SDP ne može podržati.

“Radi se o zemljištu koje je zelena oaza s drvećem uz most, uz studentski dom Stjepan Radić. Smatramo da za tu dokumentaciju nedostaje puno ključnih stvari. To je još jedan od projekata koje je Tomislav Tomašević naslijedio od Milana Bandića koji je to dogovorio s HDZ-om i sada se nastavlja. Problem je da se o takvom projektu treba raspravljati na razini mjesnih odbora i gradskih četvrti pa ček konzultirati i građane. To je potpuno izostalo”, kazao je.

‘Malo toga je Tomašević riješio i odradio’

Osvrnuo se i na razvrstavanje otpada u Zagrebu rekavši da se on osobno zalagao za neke pomake te da je ovo što je najavljeno jedna vrsta pomaka koja je pomalo zbunjujuća i nepravedna. Kazao je da građani nisu upoznati ni educirani što se mijenja, kako će dobiti samo vrećice, dok boksova i rješenja za micanje kanti još neće biti. Krenulo se ishitreno s nedovoljnom pripremom.

“No bez obzira na to smatram da je ovo neki pomak i da se barem krenulo. Kod nas je teško krenuti s promjenama, ali trebalo je razumno komunicirati i objasniti, onda bi ljudi i sami prihvatili. Ne treba ih plašiti kaznama u trenutku dok sva infrastruktura nije postavljena”, rekao je Petek.

Na pitanje boji li se suspenzije kazao je da ne očekuje ništa posebno. “Očekujem da će se cijeniti da od kada je Viktor Gotovac došao na čelo gradske organizacije ona ima glavu i rep i kičmu koja ih povezuje, da imamo jasne stavove koje javno komuniciramo, da želimo povratiti povjerenje građana u SDP, ali i da želimo pridonijeti s konkretnim rješenjima. Predložili smo 20-ak točaka za transparentnost, za probleme osoba s invaliditetom… Malo toga je nakon usvajanja Tomislav Tomašević riješio i zapravo odradio svoj dio posla”, zaključio je Petek.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više