Politika & Kriminal

Kaos se nastavlja; Palestinci masovno prosvjeduju, Izraelci bombardirali 11 ciljeva na sjeveru Gaze

Tijekom jučerašnjih prosvjeda izraelski vojnici ubili su najmanje 59 Palestinaca

A man holds a Palestinian flag during clashes with Israeli forces near the border between the Gaza strip and Israel, east of Gaza City on May 14, 2018, following the the controversial move to Jerusalem of the United States embassy. 
Fifty-two Palestinians were killed by Israeli fire during violent clashes on the Gaza-Israel border coinciding with the opening of the US embassy in Jerusalem, the health ministry in the strip announced.
 / AFP PHOTO / THOMAS COEX
FOTO: AFP

Izraelski zrakoplovi u utorak su bombardirali 11 ciljeva Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze, priopćila je vojska, dok se obavljaju deseci pogreba za palestinske prosvjednike koje su izraelski vojnici ubili u ponedjeljak. Osim zračnih napada, dva Hamasova položaja izraelska vojska gađala je iz tenkova, dodaje se.

“IDF će odlučno nastaviti kako bi spriječio masovne terorističke napade koje je uglavnom organizirala teroristička organizacija Hamas”, stoji u vojnom priopćenju i dodaje da će se “na sve terorističke djelatnosti oštro odgovoriti”. U Pojasu Gaze u utorak će se obaviti deseci pogreba, dan nakon što su izraelski vojnici pucali na palestinske prosvjednike i ubili 59 ljudi.

Dan žalosti u pojasu Gaze

Na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu, palestinske vlasti pozvale su na opći štrajk i tri dana žalosti. U najkrvavijem danu proteklih godina u Pojasu Gaze, izraelska vojska procjenjuje da više od 40.000 Palestinaca sudjeluje u prosvjedima na deset mjesta duž granice.

Vojska kaže da slijedi “standardne operativne postupke” da odvrati Palestince koji nastoje probiti ogradu između Izraela i Gaze, u masovnim prosvjedima zbog jučerašnjeg otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.

Prosvjedi se nastavljaju

Očekuje se da će se prosvjedi nastaviti u utorak, kada se obilježava dan osnivanja države Izrael, ali i dan kada su stotine tisuća Palestinaca protjerani iz svojih domova. U međuvremenu je Kina uputila poziv na suzdržanost “posebice Izraela”, zbog nasilja u kojem su izraelski vojnici ubili najmanje 59 Palestinaca tijekom jučerašnjih prosvjeda.

“Pozivamo palestinsku i izraelsku stranu, posebice Izrael, da budu suzdržani kako bi se izbjegla eskalacija napetosti”, kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang. Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi se sastati u utorak kako bi raspravljalo o incidentima.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu