Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Kazahstanu izbili neredi zbog rasta cijena plina, poginulo 8 policajaca, od Rusije je zatražena vojna pomoć

Predsjednik je proglasio izvanredno stanje u cijeloj zemlji

Protesters take part in a rally over a hike in energy prices in Almaty on January 5, 2022. - Kazakhstan on January 5, 2022 declared a nationwide state of emergency after protests over a fuel price hike erupted into clashes and saw demonstrators storm government buildings. (Photo by Abduaziz MADYAROV / AFP)
FOTO: AFP

Kazahstan je proglasio izvanredno stanje na čitavu teritoriju nakon prosvjeda potaknutih rastom cijene plina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima, a Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države pozivaju sve stane na suzdržanost. Novinske agencije Interfaks, TASS i RIA Novosti objavile su vijest o uvođenju izvanrednog stanja prenoseći priopćenje pokazano na kazačkoj televiziji.

Ruska agencija Sputnik javlja, pozivajući se na ministarstvo unutarnjih poslova, da je u sukobima poginulo osam policajaca i pripadnika nacionalne garde, a ozlijeđeno je 317 osoba u nekoliko regija. Vlasti su prethodno zapriječile pristup internetu i mobilnoj telefonskoj mreži u čitavoj zemlji i proglasile izvanredno stanje u više gradova i pokrajina, gdje su se održali prosvjedi: u gospodarskom središtu Almatiju, pokrajini Mangistauu i u upravnom središtu Nursultanu, koje je dobilo ime po bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu.

Izvanredno stanje je prošireno na čitav državni teritorij, izvijestila je u srijedu navečer kazačka televizija Kabar 24, dodajući da će ono biti na snazi do 19. siječnja. Tijekom izvanrednog stanja “ograničit će se sloboda kretanja, pa i prijevoznim sredstvima”, rekao je na ruskom jeziku voditelj na toj televiziji i zabranit će se “javni skupovi i obiteljska okupljanja u povodu rođenja, vjenčanja i smrti”. Ograničenja se “uvode zbog pogoršanja stanja kako bi se zajamčila javna sigurnost, uspostavio zakon i red te zaštitila ljudska prava i slobode”, dodao je.

UN poručuje da sa zabrinutošću prati stanje

Tijekom izvanrednog stanja na snazi će biti policijski sat od 23.00 do 7.00 sati, rekao je. Ujedinjeni narodi sa “zabrinutošću prate stanje” , rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Stephane Dujarric. “Jako je važno da svi upleteni u aktualne događaje pokažu suzdržanost i suzdrže se od svakog nasilja i potaknu dijalog”, rekao je.

Američka vlada poziva kazahstanske vlasti na “suzdržanost” i želi da tamošnji prosvjedi protječu “u miru”, rekla je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki pošto je ta srednjoazijska zemlja proglasila izvanredno stanje.

Psaki je ujedno kritizirala “bezumne tvrdnje Rusije” o navodnoj odgovornosti Sjedinjenih Država za pobunu koja je uzdrmala Kazahstan. “To je potpuno krivo” i to je “ruska strategija dezinformiranja”, istaknula je.

Predsjednik Kazahstana tražio pomoć

RT javlja kako je predsjednik Kazahstan tražio pomoć Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, međunarodnu organizaciju vojno-političke prirode koju su osnovale pojedine države članice SSSR-a koju predvodi Rusija. Tražio ih je da pomognu s ‘nasilnim nemirima u zemlji’ tvrdeći da ‘teroristi’ idu po strateškim postrojenjima po zemlji.

“Vjerujem da je to prikladno i pravovremeno”, rekao je Kasim Jomart Tokajev. Kritizirao je prosvjednike i dodao da se radi o ‘visoko organiziranim teroristima’ koji su ‘obučeni u inozemstvu’ javlja RT.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu