Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kaos u KBC-u Split. Opet se javio vještak kojeg bolnica demantira oko Matijanićeve obdukcije: 'Notorno lažu'

'Da sam znao da se radi obdukcija Matijanića ne bi prošla tako kako je prošla', kazao je

FOTO: Pixsell

Sudski vještak i pročelnik Odjela za sudsku medicinu na KBC-u Split Antonio Alujević demantirao je splitsku bolnicu, koja je ranije demantirala njegove današnje prozivke zbog obdukcije Vladimira Matijanića.

Alujević je danas prvo, između ostalog, ustvrdio da je “šokiran”, jer je obdukciju, izvan radnog vremena, obavila bolnička patologinja, koja nije sudska vještakinja i nije ovlaštena niti školovana za interpretiranje nalaza. Iz bolnice su mu odgovorili priopćenjem, koje je potpisao predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju splitskog KBC-a Šimun Anđelinović.

Bolnica tvrdi da je obdukcija provedena “sukladno pravilima struke”, ali i da su Alujević i Anđelinović bili obaviješteni o njoj demantirajući sudskog vještaka koji je kazao da nisu znali za nju. “To je notorna laž”, ustvrdio je u demantiju demantija Alujević, prenosi Slobodna Dalmacija.

‘To je notorna laž’

Alujević je u odgovoru bolnici konstatirao da u svim sumnjivim slučajevima, zove policiju, koja zatim dođe na obdukciju, napravi zapisnik i foto dokumentaciju.

“Nakon smrti gospodina Matijanića, a prije same obdukcije, već su izašli članci u kojima se navodila sumnja da je možda bilo neregularnosti, pa me mrtvozornik trebao upoznati, jer sam sudski vještak i ovlašten obaviti takve radnje u ovom osjetljivom slučaju. Također, trebali su zvati i policiju”, kazao je sudski vještak.

Osvrnuo se i na navode da je znao da će obdukcija biti napravljena. “To je notorna laž. Znao sam da će biti napravljena neka obdukcija, nekog tko je preminuo u stanu. Mi nažalost u Splitu dozvoljavamo da patolozi rade obdukcije, odnosno neke ‘uredne’ smrti, koje nisu ili neće moguće biti predmet kaznenog progona”, rekao je.

‘Nisam znao ništa’

“Nisam znao da će biti napravljena obdukcija Vladimira Matijanića, koji je preminuo pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Da sam znao da se radi obdukcija Vladimira Matijanića i da je obitelj gnjevna na postupanje Hitne pomoći i da proziva KBC Split, ta obdukcija ne bi prošla tako kako je prošla. Dakle, nisam znao ništa, jer mi tako nije predstavljeno”, kazao je Alujević.

Komentirao je i navode u demantiju bolnice da je Šimun Anđelinović također znao za obdukciju. “Mislim da je kolega Anđelinović doveden u svojevrsnu zabludu, jer mu je najvjerojatnije rečeno, da sam ja obaviješten o obdukciji, a u tom trenutku nije znao, da ustvari ja ne znam o kome se radi i pod kakvim je okolnostima umrli preminuo”, naglasio je.

‘Branio sam struku’

Alujević je konstatirao da mu je mobitel počeo zvoniti čim je objavljena njegova prozivka KBC-a Split. Tvrdi da su mu pojedini kolege liječnici govorili kako je istupom za Slobodnu Dalmaciju nanio golemu štetu KBC-u, ali da su ga neki i podržali.

“Sad sam ja najveći problem KBC-a Split. Samo branim svoju struku i nastupio sam u obrani struke. Ne napadam ni bolnicu, ni Hitnu pomoć, nikoga ne prozivam samo se pitam zašto je sve obavljeno kako je obavljeno”, kazao je Alujević te zaključio:

“Zvale su me mnoge moje kolege sudski medicinari iz RH i daju mi podršku za moj istup i kažu kako će stati u moju obranu, jer sam branio našu struku. Imam pisanu podršku šefova sudske medicine iz Dubrovnika, Osijeka, Pule, Zagreba i Rijeke. Ne pada mi na pamet da se ja ovdje branim, već branim samo svoju struku.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više