Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kaos u splitskom KBC-u: u istom danu na bolovanje otišlo 9 od 10 ortopeda, na listi čekanja nalazi se 3200 pacijenata

Ortopedi tvrde da je u splitskoj bolnici na djelu višegodišnja devastacija Odjela za ortopediju

21.12.2020., Split - Nakon 45 godina, otvoren je prvi novi operacijski blok Zavoda za traumatologiju i ortopediju u KBC-u Split. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

U Kliničkom bolničkom centru Split devet od ukupno deset ortopeda od jučer je otvorilo bolovanje pa je nastao novi zastoj u obradi pacijenata kojih je već sada na listi čekanja 3200. Iza bolovanja nalaze se, piše Slobodna Dalmacija, dugogodišnji problemi i nezadovoljstvo ortopeda situacijom u njihovom resoru na koju su upozoravali i ministra zdravstva i ravnatelja te zbog koje je i posljednji voditelj Zavoda za ortopediju i traumatologiju dr. Darko Sršen podnio ostavku na svoju funkciju i to svega tri mjeseca nakon imenovanja.

Kakvo je stanje na Zavodu za ortopediju dr. Sršen je opisao u svojoj ostavci u kojoj je naveo da najava reorganizacije i formiranja novih odjela Zavoda pročelnika dr. Brune Lukšića “nemaju nikakve veze sa strukom niti sa zdravim razumom”, te da se oko takvih događanja s ortopedima nitko nije konzultirao.

Ukidanje Odjela

“Ovakva reorganizacija Zavoda, koja dovodi do gašenja Odjela za ortopediju, ujedno predstavlja krajnje poniženje i omalovažavanje djelatnika Odjela, kako liječnika tako i medicinskih sestara, od kojih su neki i trideset godina radnog vijeka proveli na ovom odjelu. Još je gora činjenica da uzroci ovakve odluke nemaju nikakvog logičnog niti stručnog uporišta već predstavljaju samovolju jednog ili skupine pojedinaca, koji o samoj ortopediji znaju vrlo malo ili ništa”, napisao je dr. Sršen.

Kako će, dodao je, splitski KBC biti jedini u Hrvatskoj koji će ukinuti ortopedski odjel on je odlučio podnijeti ostavku, jer ne želi “sudjelovati u gašenju struke”.

Pisali Berošu, no ništa

Slobodna piše kako su splitski ortopedi nezadovoljni stanjem u bolnici, koje traje već godinama, u dva navrata pisali ministru Viliju Berošu – prvi put u listopadu 2020. godine, a zatim ponovno u lipnju ove godine. Izvijestili su ga da je Ortopedija tijekom epidemije premještena na Križane i to u drastično reduciranom obliku te je angažirana samo za hitnu ortopedsku i dio traumatološke problematike bez mogućnosti redovnog ortopedskog programa. Iskazujući razumijevanje za epidemiju, liječnici ipak smatraju da je njihov odjel trebao ostati barem u smanjenom obliku, ali da za to nije bilo volje kao ni dobrih organizacijskih sposobnosti odgovornih ljudi u KBC-u Split.

Štoviše, po njihovom mišljenju epidemija je samo izgovor za, kako kažu, organizacijske promašaje i kaos. Posljedice, ističu, trpe pacijenti. “Svakodnevno smo izloženi pritiscima i nezadovoljstvu pacijenata koji čekaju na operativni zahvat i ne prihvaćaju objašnjenje da splitska ortopedija ne funkcionira jer nema uvjeta za rad”, potužili su se liječnici ministru.

Otišli pacijenti pa će i oni

Upozoravaju da je gradnjom još jednog bolničkog bloka ortopediji smanjen broj kreveta. “Tako je EU novcem namijenjenim za jednodnevnu kirurgiju raskošno uređen stacionar i operativni blok navodno za Ortopediju i Traumatologiju. ‘Navodno’ jer Ortopedija na tom odjelu sada ima 12 kreveta od ugovorenih 43, a operacijski blok s četiri dvorane stoji zatvoren iz nepoznatih razloga”, napisalo je deset članova Stručnog kolegija Odjela za ortopediju ministru pa dodaju:

“Nasilno i neopravdano ukidanje samostalnosti Ortopedije guranjem pod Kirurgiju, gdje ona ne spada, i hijerarhija koja se zlorabi uz nevjerojatnu dozu ignorancije po svim pitanjima, uzrok su svih problema zbog kojih ona ne funkcionira”. Ortopedi su ministru poručili da su brojni pacijenti zbog situacije potražili skrb u drugim bolnicama, a da će za njima otići i oni.

Što kaže Ravnateljstvo?

Ravnateljstvo bolnice je potvrdilo da se ortopedi jučer nisu pojavili na poslu. Ističu kako su im razlozi nepoznati ali da su nakon toga uspjeli zbrinuti pacijente. “Vodstvo i ostali liječnici Zavoda za ortopediju i traumatologiju organizirali su službu tako da su osigurali redovni rad u svim aspektima, kako stacionarnom, tako i polikliničkom i svi pacijenti su zbrinuti”, poručili su iz Ravnateljstva iz kojeg nisu komentirali druge detalje.