Karamarko tužio Petrova i Bulja za klevetu, Donald Trump je održao pressicu i još par vijesti dana

Izdvojili smo nekoliko važnijih događaja dana

ZADNJA IZMJENA: sij. 11, 2017
Foto: Telegram

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump je na konferenciji za novinare komentirao izvještaj u kojem piše da su Rusi utjecali na ishod izbora. Rekao je kako je sramota da su te informacije procurile jer je sastanak s obavještajcima bio zatvoren. “To su lažne optužbe koje su pustili bolesni ljudi, moji protivnici. Da, mislim da su nas Rusi hakirali, ali ne samo oni, već i drugi. Imamo 22 milijuna imena, bila je tu i Kina. Mnogi nas hakiraju. Sramota, apsolutna sramota”, rekao je Trump.

Izjavio je kako u roku od 90 dana na svom stolu u Ovalnom uredu očekuje iscrpan izvještaj o hakiranju. Komentirao je dokumente, koje je objavio Buzfeed, u kojima se nalaze detalji o Trumpovim aktivnostima u jednom moskovskom hotelu. Zahvalio se Putinu što je objavio da se radi o lažnoj informaciji. Ponovno je zdravstveni sustav, tzv. Obamacare, nazvao katastrofom.

” Želimo puno bolji i jeftiniji zdravstveni sustav”, rekao je. Trump je izjavio kako namjerava što prije započeti gradnju zida s Meksikom. Izjavio je kako je vođenje svojeg biznisa, Trump Organization, prepustio dvojici sinova, Donu i Ericu.U jednom dijelu konferencije posvađao se s novinarom CNN-a Jimom Acostom, kojega je nazvao lažovom i nije mu dopustio da postavi pitanja.

Rektorski zbor o Barišićevom plagiranju

Rektorski zbor objavio je priopćenje u kojem su se osvrnuli na mišljenje Odbora za etiku u znanosti i visoko obrazovanje o plagiranju ministra obrazovanja i znanosti Pave Barišića. U priopćenju su napisali kako smatraju da je Barišićev slučaj okončan prije pet godina, a trenutno djelovanje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju izvan zakonski zadanog okvira.

Podsjećaju i da su još u prosincu predložili Vladi za razrješenje Odbora koji je tada i ostao bez čelnika, “te da donese odluku o objavljivanju javnog poziva za predlaganje članova Odbora i time pokrene postupak imenovanja Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u novom sastavu”, piše Dnevnik.hr.

Karamarko tužio Petrova i Bulja

Bivši predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko tužio je za klevetu predsjednika Sabora Božu Petrova i Miru Bulja, saborskog zastupnika Mosta. Kako piše Večernji list, Karamarko je Petrova i Bulja tužio jer su tijekom predizborne kampanje u Zadru izjavili da je otišao s čelne pozicije HDZ-a zbog kriminalnih radnji.

Iz Mandatno-imunitetnog povjerenstva već su primili Karamarkov zahtjev za skidanje imuniteta Bulju i Petrovu, a kako je rekao predsjednik povjerenstva Žarko Tušek, u utorak bi se mogla održati sjednica na kojoj će se raspravljati o tome. MIP dosada nije imao praksu da skine imunitet zastupnicima u slučaju kada to traži privatni tužitelj.

Ured predsjednika Sabora također je potvrdio da je primio tužbu. “U skladu s time ne možemo davati izjave, koje bi se mogle protumačiti kao pokušaj utjecaja na odluku Mandatno-imunitetnoga povjerenstva”, stoji u priopćenju. U nastavku piše kako je predjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov u mnogim medijskim istupima upozoravao na zaštitu nacionalnih interesa i interesa građana te ukazivao na društvene anomalije i neke kriminalne radnje.

“Takvim djelovanjem sigurno je oformljena grupa neistomišljenika, koji svoj privatne interese imaju pravo iznijeti pred nadležnim institucijama koje će potom mjerodavno procijeniti o budućim koracima i odlukama”, stoji u priopćenju. Miro Bulj je pozvao sve one koji su trebali štititi nacionalne interese da podignu tužbu protiv njega. “Ja ih se ne bojim i šaljem im poruku: Vi koji ste krivi za izdaju nacionalnih interesa – nećete”, rekao je Bulj.

Raspuštena osječka organizacija HDZ-a

Osječko-baranjski Županijski odbor HDZ-a jednoglasno je odlučio raspustiti osječku gradsku organizaciju stranke, nakon što je njezin dosadašnji predsjednik Vlatko Kopić podnio ostavku, te je za povjerenika stranke do unutarstranačkih izbora imenovan županijski vijećnik Željko Kovačević. Predsjednik županijskog HDZ-a Ivan Anušić u srijedu je na konferenciji za novinare u Osijeku izvijestio kako će novoimenovano stranačko povjerenstvo voditi pripreme osječkog HDZ-a za lokalne izbore u proljeće, te odlučiti i hoće li se unutarstranački izbori održati prije ili poslije lokalnih izbora.

Bivši čelnik osječkog HDZ-a Kopić pojasnio je kako se na povlačenje s te dužnosti odlučio jer, zbog obveza koje ima kao saborski zastupnik i liječnik u osječkom KBC-u, smatra kako se u predstojećoj predizbornoj kampanje ne bi mogao dovoljno kvalitetno angažirati u stranci. Stoga je, kaže, odlučio mandat dati na raspolaganje stranci i svoje mjesto prepustiti osobi koja ima dovoljno političkog i stručnog iskustva.

Navodni ruski materijali o Trumpu

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu kako Rusija nije pokušala utjecati na njega, te je optužio obavještajne agencije za novinske izvještaje u kojima piše da je Moskva prikupila kompromitirajuće podatke o njemu. Mediji su u utorak navečer objavili tajno izvješće o ruskom utjecaju na američke predsjedničke izbore, a ono sadrži i kompromitirajuće podatke koje su o Trumpu prikupile ruske obavještajne službe.

U seriji objava na Twitteru, nekoliko sati prije prve novinske konferencije u gotovo šest mjeseci, Trump je optužio obavještajne agencije da mu puštanjem informacija pokušavaju zadati “završni udarac”. “Živimo li u nacističkoj Njemačkoj?”, upitao je Trump. Trump i njegov budući predstojnik ureda Reince Priebus su izvještaj CNN-a o kompromitirajućim informacijama o novoizabranom američkom predsjedniku u rukama ruskih obavještajaca prozvali “lažnim vijestima”.

Dylann Roof osuđen na smrtnu kaznu

Amerikanac Dylann Roof osuđen je na smrtnu kaznu ne iskazavši nikakvo žaljenje što je ubio devet crnih župljana jedne crkve u Južnoj Karolini 2015. Mladić od 22 godine koji se sam branio zadnjih dana saslušao je presudu ne pokazujući nikakve posebne emocije.

Dvanaest porotnika suda u Charlestonu složila su se jednoglasno oko otežavajućih činjenica glede njegovih ubojstava, posebice predumišljaja i odsustva pokajanja, te nisu našli nijednu olakotnu okolnost za optuženika. Uvjeren u nadmoć bijelaca nad drugim rasama koje smatra inferiornima, Dylan Roof nikada nije nastojao ublažiti svoje zločine provocirajući do te mjere da je na nedavnim saslušanjima nosio cipele s rasističkim simbolima.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3131 članak Više o autoru