Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kardinal Bozanić pozvao na zajedništvo (i još pet najvažnijih poruka iz Sinja)

Bozanić je naglasio važnost ženske snage i marijanskih svetišta za Hrvate

15.08.2015., Sinj - Velika Gospa u Sinju je u znaku 300. obljetnice slavne pobjede nad Turcima uz Gospin zagovor. Proslava 300. godine svetista Cudotvorne Gospe Sinjske pocela je procesijom sinjskim ulicama. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić predvodio je u Sinju svečanu misu povodom svetkovine Velike Gospe i 300. obljetnice svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske. Bozanić je pritom bio u funkciji izaslanika pape Franje, a misnom slavlju prisustvovala je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Misi je prethodila procesija sinjskim ulicama, koja se zaustavila ispred zgrade suda gdje je kardinal Bozanić kadio (blagoslovio tamjanom) sliku čudotvorne Gospe sinjske koju su nosili alkari. Prigodom tog čina razglasom je odaslana poruka “Majko naša, Gospe sinjska zaštiti ovaj narod”.

Evo 6 najbitnijih poruka koje je Bozanić rekao tijekom pred velikim brojem vjernika koji su se došli pokloniti Gospi Sinjskoj.

1. Dosta je podjela, molimo za zajedništvo

Bozanić je pozvao na hrvatsko zajedništvo. Naglasio je kako je hrvatskom narou potreba opća suglasnost oko temeljnih pitanja ukoliko želi napredak. “Otvorenost daru života i zaštita obitelji i ljudskoga života u obitelji danas postaje gorućim pitanjem. O tome ovisi budućnost našega naroda. Ideologije koje se zasnivaju samo na ekonomskoj računici vode u vrijednosnu izgubljenost,” rekao je kardinal.

2. Nekima su ratovi igra

Bozanić se osvrnuo na stanje u svijetu u kojem bukte ratovi, istaknuo je da je toliko žarišta da papa Franjo često govori o tinjajućem, tihom, trećem svjetskom ratu. “Nekima je sve to očito igra. No, rata se igraju i ratove izazivaju samo ljudi i režimi koji nisu dozreli, koji se pred drugima žele potvrditi silom, umjesto da svojom čestitošću izazivaju poštovanje,” naglasio je Bozanić.

15.08.2015., Sinj - Velika Gospa u Sinju je u znaku 300. obljetnice slavne pobjede nad Turcima uz Gospin zagovor. Proslava 300. godine svetista Cudotvorne Gospe Sinjske pocela je procesijom sinjskim ulicama. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Bozanić je predvodio misu kao papin izaslanik Ivo Cagalj/PIXSELL

3. Marijanska svetišta jačaju jedinstvo Crkve

Bozanić je napomenuo kako upravo marijanska svetišta jačaju jedinstvo Crkve i naroda, a ono sinjsko povezuje hrvatski jug i sjever, istok i zapad, hrvatske vjernike iz Bosne i Hercegovine, kao i one iz dalekoga svijeta, osnažujući ih i pomažući im. Dodao je kako je blažena Gospa uvijek suputnica na životnim putovima vjernika, koji s mole da im pomogne i zaštiti ih da ne trebaju napustiti svoj dom i domovinu.

4. Sinjska riznica čuva spomen na prošlost

Bozanić je kazao kako sinjska riznica čuva spomen na događaje iz prošlosti, u kojima se promatra očitovanje Božje prisutnosti po Blaženoj Djevici Mariji prije tri stoljeća, kada su Sinjani obranili svoj kraj od nadmoćne osmanlijske vojske. “Ne zaboravite, braćo i sestre, tu svetu uspomenu koju čuva ovo Svetište. Znajte u tome stoljetnome znaku prepoznati snagu molitve vaših predaka, kako bi i vaša molitva u svakoj vašoj potrebi i nevolji bila ojačana čvrstim pouzdanjem u zagovor Nebeske Majke”, poručio je. Ustvrdio je kako bez Gospe ni jedno događanje vezano uz obranu Sinja nema istinski smisao, te da je ta istina ostala sačuvana i u viteškoj igri Sinjske alke.

15.08.2015., Sinj - Velika Gospa u Sinju je u znaku 300. obljetnice slavne pobjede nad Turcima uz Gospin zagovor. Proslava 300. godine svetista Cudotvorne Gospe Sinjske pocela je procesijom sinjskim ulicama. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Naglasio je važnost marijanskih svetišta Ivo Cagalj/PIXSELL

5. Ne dopustimo razdvajanje vjere od društva

Vjernike cetinskoga kraja pozvao je da imaju mudrosti i viteške hrabrosti othrvati se svim izazovima i ponudama, kojima se, kaže, želi potisnuti spomen na odanost Gospi, na snažnu vjeru cetinskoga puka, na junačku privrženost hrvatskoj domovini. “Povezanost i pobožnost hrvatskoga naroda prema Majci Božjoj ostaje smjerokazom za budućnost nama kršćanima u Hrvatskoj, da ne dopustimo razdvajanje svoje vjere od društvene zbilje i od zalaganja za dobro, da se ne sramimo svjedočiti istinu neba u zemaljskim poteškoćama, da ne zaniječemo Boga i ne gubimo pouzdanje u njega”, naglasio je.

[SINJ – VELIKA GOSPA] Kardinal Bozanić – "Otvorenost daru života i zaštita obitelji i ljudskoga života u obitelji danas postaje gorućim pitanjem. O tome ovisi budućnost našega naroda."

Gepostet von Kolinda Grabar-Kitarović am Samstag, 15. August 2015

6. Društvu je potrebna ženska snaga

“Važno je istaknuti i snagu i nježnost žena, koje znaju s odgovornošću prihvaćati vlastite snage, darove i mogućnosti, ali ujedno ostati otvorene Božjim nadahnućima i pozivu koji je iznad ljudskih sposobnosti i umijeća. Toliko nam je puta u hrvatskome narodu i društvu potrebna ženska snaga koja živi u nježnosti i stvaralačkoj maštovitosti, koja brani život i očituje svoju vjeru, koja zna izreći istinu na način koji prodire do srži, ali ne odbacuje čovjeka, koja prepoznaje opasnost, ali se ne boji stupiti pred bilo koju razornu moć, koja upozorava na stranputice i ne odustaje od zajedništva; koja poznaje rastanke i čekanja ne gubeći nadu u radost povratka”, rekao je Bozanić.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više