Politika & Kriminal

Kerum bojkotira Gradsko vijeće; srušio je kvorum na sjednici na kojoj se trebalo glasati o proračunu

Naljutili su ga aktivisti i njihov slogan 'Split je kurac' pa traži reakciju Opare

02.07.2020., Split - Zeljko Kerum i Mladen Grdovic odrzali zajednicku konferenciju za medije.
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Članovi Kerumove Hrvatske građanske stranke danas se nisu pojavili na sjednici Gradskog vijeća Splita čime su uzrokovali rušenje kvoruma i nemogućnost donošenja odluke o rebalansu proračuna, piše Tportal. Kerum je bojkot sjednice najavio ranije pa su još u nedjelju navečer trajali pregovori s koalicijskim partnerom HDZ-om kako bi se sjednica ipak održala. No, pregovori očito nisu uspjeli.

HGS-ovci su se uoči sjednice oglasili priopćenjem u kojem su pojasnili zašto neće doći. Razlog je, kako su naveli, nezadovoljstvo činjenicom da se građanskim aktivistima “Dnevne doze splitskog nereda” dozvoljava vrijeđanje Splita. “Dnevna doza splitskog nereda” inače na svojoj Facebook stranici pod motom “Split je kurac” svakodnevno ukazuje na probleme kao što su sumnjivi natječaji, ali i neodgovorno ponašanje građana. A prošlog su tjedna novinarima koji se bore protiv komunalnog nereda dodijelili nagrade “Zlatni kurac”.

U priopćenju prozvali Oparu

Sve ovo, čini se, jako je razljutilo Keruma pa se članovi njegove stranke u znak prosvjeda nisu pojavili na sjednici. “Stranka Željko Kerum-HGS neće sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća. Razlog: kleveta i blaćenje grada Splita i građana grada Splita sloganom ‘Split je kurac‘. Tražimo hitno zabranu tog slogana i kazneno gonjenje njenog autora Bojana Ivoševića“, stoji u priopćenju stranke.

Pritom zbog svega prozivaju i HDZ-ovog gradonačelnika Andru Krstulović Oparu. “Tražimo očitovanje gradonačelnika zašto je dao prostor na Vidilici 15 . rujna, gdje se održalo to ruglo, te tražimo zašto gradonačelnik kao odgovorna osoba nije stao u obranu Splita”, dodaje se u priopćenju.

Drugačiji razlozi bojkota

Današnja sjednica Gradskog vijeća Splita odgođena je za 15 dana, a neki od vijećnika za Slobodnu Dalmaciju su komentirali potez Kerumove stranke. Među njima je i vijećnik Tonči Blažević iz HSLS-a. Razloge ovakvog ponašanja Keruma vidi u predizbornoj kampanji gdje pet-šest mjeseci prije izbora, kaže, počnu malo žešće glumiti oporbu. “To je predstava za naivce”, kaže Blažević.

Jakov Prkić iz Pametnog to malo detaljnije pojašnjava. “Sigurno uzrok bojkota sjednice Kerumovih vijećnika nije ovaj što se spominje po medijima protiv FB stranice Dnevna doza splitskog nereda, već je to samo povod, dok su uzroci puno dublji, gdje on traži neke svoje interese koje dosad nije dobio i traži prostor da dogodine opet ima nekakav utjecaj u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini”, zaključuje.

Gradonačelnikova reakcija

Odmah nakon sjednice na prozivke iz Kerumove stranke odgovorio je i sam Krstulović Opara. Podsjetio je pritom kako je sličan manevar Kerum učinio i prije nekoliko godina. “Slični manevar je napravljen prije četiri godine mom prethodniku gospodinu Baldasaru. Htio je paralizirati grad. On ne paralizira mene, nego grad koji ga je izabrao”, kazao je Opara.

Govoreći o Dnevnoj dozi splitskog nereda kazao je kako donosi i puno kritika na njegov račun, no da su zahvaljujući njihovim inicijativama puno toga u gradu i popravili. “Što se tiče njihovog neukusnog naziva, on je nepristojan”, kazao je gradonačelnik.

Koalicija s Kerumom

Na pitanje je li mu žao što je išao s Kerumom u koaliciju, kazao je kako je na početku mandata ponudio mjesto predsjednice Vijeća Marijani Puljak i Anti Čikotiću. “Žao mi je što je to odbila. Mojoj većini nije ostalo ništa nego novi izbori, a njih smo htjeli izbjeći jer svaki novi izbori ne mijenjaju previše i dodatno opterećuju građane. Ja sam pristao na jedan sporazum o suradnji zbog kojeg nisam bio sretan, moram to priznati. To je bila jedina opcija jer su Pametno i MOST odbili suradnju s mojom listom”, kazao je te dodao kako više ne bi s Kerumom išao u koaliciju.

Tih njegovih riječi poslije se u izjavi za Dalmatinski portal dotakla i Marijana Puljak iz Pametnog. Ona je kazala: ‘Znate onu staru, poslije j…a nema kajanja”. Potom je dodala: “Mogao je ponovno pred birače ako mu se nije sviđao partner. Kerum i HDZ su jednaki, upravljaju i gradom i državom na isti način, političkom trgovinom, korupcijom, klijentelizmom i savršeno odgovaraju jedni drugima”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu