Politika & Kriminal

Kina je jedino veliko gospodarstvo u svijetu koje je pandemijsku godinu završilo s rastom

Kineski bruto domaći proizvod porastao je u 2020. godini 2,3 posto

China's President Xi Jinping attends the Open Session meeting during the 10th BRICS summit (acronym for the grouping of the world's leading emerging economies, namely Brazil, Russia, India, China and South Africa) on July 26, 2018 at the Sandton Convention Centre in Johannesburg, South Africa., Image: 379715126, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: GULSHAN KHAN / AFP / Profimedia
FOTO: GULSHAN KHAN / AFP / Profimedia

Kinesko gospodarstvo ubrzalo je u četvrtom tromjesečju 2020. i jedino je veliko gospodarstvo koje je pandemijsku godinu zaključilo s rastom aktivnosti zahvaljujući uspješnoj kontroli širenja koronavirusa. Kineski bruto domaći proizvod porastao je u 2020. godini 2,3 posto, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku, objavljeni u ponedjeljak.

U četvrtom tromjesečju BDP je na godišnjoj razini porastao 6,5 posto, nakon solidnog, 4,9-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna. Potpomognute strogim protuepidemijskim i mjerama potpore gospodarstvu, aktivnosti su se stabilno oporavljale nakon naglog pada u prva tri mjeseca 2020. godine, za 6,8 posto, kada se virus iz Wuhana proširio po cijeloj zemlji a potom i svijetu.

Iznenađujuće otporan izvozni sektor

Na tromjesečnoj razini BDP je u razdoblju od listopada do prosinca porastao 2,6 posto, objavili su iz statističkog ureda, revidiravši ujedno procjenu za treće tromjesečje koja sada pokazuje 3,0-postotni rast aktivnosti.

Gospodarski oporavak predvodio je iznenađujuće otporni izvozni sektor dok je potrošnja bila slabija, no to se očekivalo zbog straha od opetovanog razbuktavanja zaraze. Slabost se očituje u podatku da je promet u maloprodaji prošle godine pao prvi puta od 1968. godine, za 3,9 posto, pokazuju podaci statističkog ureda. U prosincu pad je bio nešto blaži nego u prethodnom mjesecu i iznosio je 4,6 posto, navodi Reuters.

Daljnji oporavak u 2021.

Šef statističkog ureda Ning Jizhe rekao je novinarima da očekuju povoljne uvjete za održavanje gospodarskog oporavka u 2021. godini, ukazujući na veliko tržište i elastične opskrbne lance. Kina se i dalje sučeljava s mnogim izazovima, poput napetosti u odnosima s Washingtonom i neizvjesnosti koju donosi nova ‘postava’ u Bijeloj kući koju će predvoditi novoizabrani predsjednik Joe Biden.

Dodatni su problemi za prezaduženo gospodarstvo sve veći troškovi rada, starenje stanovništva i učestali problemi kompanija i građana s urednim podmirivanjem kreditnih obaveza, napominje Reuters.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu