Kina se opet malo naoružava u Južnokineskom moru, Amerikanci su objavili neke satelitske snimke

Postavili su 'obrambenu opremu' na sedam otočića u Južnokineskom moru

ZADNJA IZMJENA: pro. 15, 2016
Foto: Screenshot Fox News

Nove satelitske snimke pokazuju da je Kina instalirala sustave naoružanja na sedam umjetnih otočićima u Južnokineskom moru, piše CNN. Ovo je potez koji će vjerojatno alarmirati susjedne zemlje i dodatno poremeriti odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je novoizabrani predsjednik Donald Trump najavio da je spreman sučiti se i izazvati Peking.


Fotografije, koje objavila Azijska pomorska inicijativa za transparentnost, prikazuju protuzačno oružje, ali i druge sustave naoružanja koji bi ih trebali braniti od krstarećih raketa. Kina je na tri otoka već izgradila zračna pristaništa, što su pokazale ranije analize AMTI-ja, koji je dio Centra za strateške i nacionalne studije u Washingtonu.

Kina tvrdi da je prva zemlja koja je otkrila i menovala otoke u tom moru i polažu pravo na veći dio te zone, poznate po bogatim nalazištima nafte i plina. Susjedne zemlje Filipini, Vijetnam, Brunei i Malezija imaju također pretenzija i nadziru svaka nekoliko otočića u toj prostranoj zoni.

Peking opravdava postavljanje strukture

Nakon što su u SAD-u objavljene fotografije koje prikazuju građevine u Južnokorejskom moru, Peking je ustvrdio da ima pravo postaviti “obrambenu opremu”. “Činjenica da Kina na vlastitom teritoriju izvodi radove i raspoređuje nužnu opremu za obranu čini mi se prilično normalnom. Ako druge zemlje mogu jačati mišiće na našem kućnom pragu, zar se mi ne bi trebali osigurati”, kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

Otkad je izabran za predsjednika, Donald Trump se u nekoliko navrata našao u sukobu s Kinom i najavio ozbiljan zaokret u diplomatskoj politici SAD-a prema toj zemlji. AMTI napominje kako ovo pojačavanje obrane niza otočića arhipelaga Spratleys u Južnokineskom moru pokazuje da je “Peking ozbiljan oko svoje obrane u slučaju nepredviđenog oružanog sukoba u Južnokorejskom moru”.

Ove snimke sustava naoružanja dolaze nakon obećanja kineskog predsjednika Xija Jinpinga da Kina neće ići u militarizaciju svojih otoka. “Odaje se dojam da Kina ipak pokušava postaviti kopnene sustave naoružanja, koji se inače nalaze na ratnim brodovima, a koji bi služili kao posljednja linija obrane od krstarećih raketa”, rekao je Michael McDevitt iz Centra za pomorske analize u AMTI-u. Neki su kineske otoke već nazvali “nepotopivim nosačima zrakoplova”.

Ines Lukić
Telegram autor
85 članaka Više o autoru