Politika & Kriminal

Kina se sprema testirati krvni centar u Wuhanu zbog istrage o porijeklu koronavirusa

WHO smatra da bi uzorci krvi mogli biti ključni za pronalazak porijekla koronavirusa

A medical worker wearing protective equipment stands by a computed tomography (CT) scanner at a new hospital built to treat coronavirus patients outside the village of Golokhvastovo  on April 23, 2020. - The 800-bed hospital, 70 kilometres (40 miles) south of Moscow, was inspired by a coronavirus facility in the Chinese province of Wuhan, officials said, and was built in a month. The complex is equipped with a lab and a dormitory for staff. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
FOTO: AFP

Zbog sve većih poziva svjetske javnosti na transparentnost u vezi s porijeklom koronavirusa, Kina se priprema testirati desetke tisuća uzoraka iz banke krvi u Wuhanu u sklopu istrage, doznaje CNN. Oko 200.000 uzoraka, na koje je u veljači ukazala Svjetska zdravstvena organizacija kao na mogući ključni izvor informacija o porijeklu virusa, čuva se u Centru za krv u Wuhanu, uključujući i uzorke iz posljednjih mjeseci 2019. godine.

Uzorci se moraju čuvati dvije godine, rekli su kineski dužnosnici, u slučaju da budu potrebni kao dokaz u bilo kojim tužbama vezanima za donacije krvi. Ovo dvogodišnje razdoblje uskoro istječe za listopad i studeni 2019.godine, kada većina stručnjaka smatra da je virus prešao na ljude. Službenik kineskog Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva za CNN je potvrdio da će se testiranje dogoditi nakon što se dosegne dvogodišnja granica čuvanja uzoraka.

Uzorci mogu sadržavati ključne tragove

Profesorica epidemiologije na Sveučilištu Columbia, Maureen Miller, rekla je da će uzorci apsolutno sadržavati vitalne tragove. Uzorci, ako se pravilno skladište, mogli bi sadržavati ključne znakove prvih antitijela koje su ljudi stvarali protiv bolesti, kažu stručnjaci. “Nitko neće vjerovati bilo kakvim rezultatima o kojima Kina izvijesti ne bude li kvalificiranih promatrača”, kaže Miller.

Šef kineskog tima koji radi na strani WHO, Liang Wannian, kazao je na konferenciji za novinare u srpnju, da će Kina testirati uzorke i da će rezultate, nakon što ih kineski stručnjaci dobiju, dostaviti kineskim i stranim ekspertnim timovima. Liang je rekao da je prvi prijavljeni slučaj bio u Wuhanu 8. prosinca, ali možda su se dogodili i drugi slučajevi prije ovoga.

Fascinantna prilika

Dr. William Schaffner s Vanderbilta kazao je da su uzorci “fascinantna prilika”. “Moramo saznati kaki se covid pojavio da bi spriječili ponavljanje. Uzorci bi mogli naznačiti i tko je prvi zaraženi i gdje, dob i zanimanje osobe”, dodaje Miller.

Schaffner je predložio da se uzorci donesu u Ženevu da bi stručnjaci WHO mogli sudjelovati u testiranju. On vidi dva moguća problema s uzorcima, prvo integritet uzoraka krvi da nisu stvoreni nedavno ali i koliko su davatelji krvi reprezentativni u cjelini. Mnogi su uzorci najvjerojatnije uzeti od zdravih osoba pa čine asimptomatske slučajeve koji, kako smo saznali tijekom pandemije, potpiruju pandemiju.

Biden: ‘Ključni podaci nalaze se u Kini’

Huang je rekao da je ovo prilika za Kinu da pokaže svijetu da ozbiljno misli depolitizirati istragu o porijeklu virusa. Joe Biden je, primivši povjerljivo obavještajno izvješće, rekao je da se ključni podaci o porijeklu pandemije nalaze u Kini koja od početka radi na sprječavanju međunarodnih istražitelja i članova globalne javnozdravstvene zajednice da im pristupi.

Kina inzistira na tome da su bili transparentni i korisni za istraživanja WHO, prenosi CNN.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu