Kineski mediji malo su se uzbudili zbog Trumpa, pa sad traže više novca za vojsku i nuklearno oružje

Tekst u Global Timesu uslijedio je nakon Trumpovih napada na Kinu

ZADNJA IZMJENA: pro. 8, 2016
Foto: AFP

Kina treba “značajno” povećati budžet za vojne troškove i izgraditi više nuklearnog oružja kao odgovor na novoizbaranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše u uvodniku kineskog nacionalističkog lista Global Times, prenosi Business Insider.

Kina bi trebala “graditi strateško nuklearno oružje i ubrzati implementaciju interkontinentalnog balističkog projektila DF-41”, kako bi zaštitila svoje interese ukoliko Trump na “neprihvatljiv način” pokuša državu stjerati u kut, piše ovaj list. “Vojnji proračun u 2017. trebao bi biti znantno povećan”, dodaju u tekstu koji je napisan na engleskom i kineskom.

Ovaj list nije dio službenih državnih medija, ali je blisko povezan s vladajućom Komunističkom partijom. Kineski dužnosnici ga ponekad koriste kao platformu za svoje poruke, ali su ga često i opominjali zbog senzacionalističkih tekstova.

Trump u kampanji žestoko napadao Kinu

Trump je tijekom predsjedničke kampanje često napadao Kinu, nazivavši ju čak i američkim “neprijateljem”, a obećavao je i da će joj se žestoko suprotstaviti. No, također je dao naslutiti kako ne planira pokazivati snagu izvan države jer mu je dosta toga da Amerika troši resurse kako bi branila saveznike poput Japana i Južne Koreje. Sugerirao je čak i da bi oni trebali razvijati vlastito nuklearno oružje.

Tekst u kineskim novinama uslijedio je nakon što je Trump ranije ovaj tjedan na Twitteru napao kinesku trgovinu i vanjsku politiku, ali i prije toga razljutio Peking telefonskim razgovorom s tajvanskom predsjednicom. U uvodniku, Global Timesa piše i da “se Kina mora što bolje vojno pripremiti i zbog Tajvana, kako bi se oduprijeli onima koji zagovaraju tajvansku neovisnost i bili spremni u slučaju provokacije SAD-a u Južnom kineskom moru”.

Peking zadovoljan novim američkim veleposlanikom

Trump je u srijedu guvernera Iowe Terryja Brandstada, “starog prijatelja Kine”, imenovao veleposlanikom u Pekingu. Kineska diplomacija je pozdravila Branstada kao “starog prijatelja” i nada se da će on pridonijeti razvoju bilateralnih odnosa.

Ipak, novine China Daily, koje su u državnom vlasništvu, nisu pretjerano optimistične oko budućih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. “Kina se mora pripremiti na najgore. Ono što se događalo proteklih tjedana sugerira da su odnosi nesigurniji no ikad, jer Trumpove riječi nisu nužno tek puko režanje”, napisali su u China Dailyju.

Ines Lukić
Telegram autor
86 članaka Više o autoru