Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kineski šef diplomacije više od sat vremena na telefonu s Blinkenom: 'Dajte nas prestanite pokušavati obuzdati'

Wang Yi se čuo s američkim kolegom koji kaže da je razgovor bio "produktivan"

China’s Foreign Minister Wang Yi addresses the 77th session of the United Nations General Assembly at UN headquarters in New York City on September 24, 2022. - China on Saturday at the UN urged Russia and Ukraine not to let effects of their war "spill over" and called for a diplomatic resolution. "We call on all parties concerned to keep the crisis from spilling over and to protect the legitimate rights and interests of developing countries," Wang said in his address . (Photo by Yuki IWAMURA / AFP)
FOTO: AFP

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je svom američkom kolegi u ponedjeljak da bi Sjedinjene Države trebale prestati pokušavati obuzdati i potisnuti Kinu, te izbjegavati stvaranje prepreka odnosima dviju zemalja.

Wang je također u telefonskom razgovoru s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom rekao da je kontrola izvoza koju je Washington nametnuo Kini ozbiljno naštetila njezinim legitimnim pravima i da se to mora ispraviti, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Tijekom poziva, Blinken je razgovarao o ratu Rusije protiv Ukrajine i prijetnjama koje on predstavlja globalnoj sigurnosti i gospodarskoj stabilnosti, objavio je američki State Department u odvojenom priopćenju.

Održavanje linija komunikacije

Sjedinjene Države više su puta naglašavale potrebu održavanja otvorenih linija komunikacije između dviju zemalja, ali su također nedavno istaknule implikacije ako bi Peking podržao rusku invaziju na Ukrajinu.

Ruski strateški partner Kina držala se neutralno glede ukrajinskog rata, kritizirajući zapadne sankcije protiv Rusije, ali ne podupirući vojnu kampanju Rusije niti joj pomažući.

Blinken je također razgovarao sa svojim kineskim kolegom o potrebi odgovornog upravljanja američko-kineskim odnosima, navodi se u priopćenju.

Duboka neslaganja u nizu područja

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak da je razgovor, za koji je rekao da je trajao oko 70 minuta, bio produktivan i profesionalan.

“Svaka tvrdnja da je naša politika usmjerena protiv Kine ili bilo koje druge zemlje u svijetu nije istinita. Istina je, naravno, da imamo duboka neslaganja s NR Kinom u nizu područja”, rekao je Price.

Dodao je da Sjedinjene Države nisu čule ništa novo od Wanga o pristupu Kine ruskom ratu u Ukrajini.

Moguć sastanak Bidena i Xija

Prošlog je tjedna predsjednik Joe Biden rekao da Sjedinjene Države ne žele sukob s Kinom, a predsjednik Xi Jinping rekao je da je Kina voljna surađivati ​​sa Sjedinjenim Državama kako bi se pronašli načini da se postigne dogovor na zajedničku korist.

Razgovor je održan uoči summita G20 na Baliju sljedećeg mjeseca na kojem bi se oba čelnika potencijalno mogla sastati.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više