Kinezi će graditi Pelješki most, premijer misli da je izjava ministrice Murganić nesretna, i još par današnjih vijesti

Izdvojili smo nekoliko bitnijih događaja za slučaj da ih niste stigli popratiti

ZADNJA IZMJENA: sij. 12, 2018

Kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation izvodit će prvu fazu izgradnje mosta Pelješac s pristupnim cestama, objavile su u petak Hrvatske ceste. Od tri pristigle ponude, ponuda kineskog konzorcija ocijenjena je kao najpovoljnija, s cijenom ponude od 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) te rokom dovršetka radova od 36 mjeseci. Na natječaju su u ovoj fazi bila još dva ponuditelja. Radi se o talijanskom Astaldiju i turskom Ictasu koji su ponudili 2,55 milijardi kuna za izgradnju mosta te drugom ponuditelju Strabagu. Oni se sada mogu žaliti na ovakvu odluku.

Milinović bi ukinuo javne natječaje

Ličko-senjski župan Darko Milinović, koji je nedavno dao ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a te županije zbog nezadovoljstvom kadroviranjem, danas je otvoreno rekao kako stranka koja je na vlasti, u ovom slučaju HDZ, ne bi ni trebala imati javne natječaje. Rekao je, točnije, da bi “hrvatska politika trebala skinuti masku s lica i maknuti plašt nekakvih javnih natječaja”.

SDP-ov Grbin otvoreno kritizirao Bernardića

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin otvoreno je kritizirao rad predsjednika te stranke, Davora Bernardića, za kojeg je ustvrdio da se SDP pod njegovim vodstvom “pogubio” te da kao stranka “posljednjih godinu dana glavinjaju”. Kaže kako ga stoga ne čudi slab rejting od dvadesetak posto, koliko SDP trenutno ima. Grbin je dao intervju za Glas Istre u kojem je rekao i da se SDP treba prestati baviti samim sobom jer će inače u budućnosti biti još slabiji.

Plenković o izjavi ministrice Murganić

Premijer Andrej Plenković komentirao je danas izjavu ministrice Nade Murganić koja je govoreći o slučaju obiteljskog nasilja požeško-slovenskog župana Alojza Tomaševića rekla kako je “to tako u obitelji”. Plenković je rekao kako izjava ministrice nije bila najsretnija, ali da je pozicija HDZ-a oko teme suzbijanja nasilja u obitelji jasna i da su reagirali odlučno kad su Tomaševića izbacili iz stranke.

Pravobraniteljica komentirala povlačenje optužbi Mare Tomašević

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić oglasila se povodom povlačenja optužbi za obiteljsko nasilje Mare Tomašević protiv svojeg supruga, župana Alojza Tomaševića. Pozvala je sve javne osobe da vode računa o tome da izjavama i stavovima utječu na formiranje percepcije javnosti o žrtvama nasilja u obitelji. Poručila je i kako se jasno treba dati do znanja da je neprihvatljivo prebacivanje krivnje ili odgovornosti na žrtvu, propitivanje njezinih motiva, svrstavanje nasilja u obitelji u bračne odnose ili dovođenje u vezu s ljubavlju.

Erjavec uvjeren da će Hrvatska popustiti po pitanju arbitraže

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je uvjerenje da će Hrvatska prije ili kasnije promijeniti stajalište prema arbitražnoj presudi i najavio da njegovo ministarstvo priprema tužbu protiv Hrvatske pred europskim sudom. “Uvjeren sam da će Hrvatska promijeniti svoje negativno stajalište i nadam se da će Europska komisija sadašnju verbalnu potporu arbitražom rješenju zamijeniti konkretnijom aktivnošću”, kazao je Erjavec u petak u parlamentu.

Njemačka korak bliže velikoj koaliciji

Čelnici stranaka demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) zadovoljni su rezultatima razgovora o stvaranju koalicijske vlade i preporučit će svojim strankama odobravanje početka konkretnih pregovora o nastavku tzv. velike koalicije, priopćeno je u petak u Berlinu. “Mislim da smo postigli dobar dogovor u kojem se radi o približavanju stavova, a sve u cilju pokrivanja interesa najširih slojeva društva”, rekla je nakon završetka prve faze pripremnih pregovora njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel.

Trump otkazao posjet Londonu, gradonačelnik to pozdravio

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je svoj posjet Velikoj Britaniji gdje je idućeg mjeseca trebao doći na otvaranje američkog veleposlanstva u Londonu. Kazao je da mu se ne sviđa taj projekt i da se radi o financijski lošem poslu. To je nešto kasnije komentirao londonski gradonačelnik Sadiq Khan, kazao je da je Trump “napokon shvatio” koliko je snažno protivljenje njegovu planiranom posjetu Velikoj Britaniji. “Mnogi Londončani jasno su dali do znanja da Donald Trump nije dobrodošao ovdje dok zastupa takva stajališta koja izazivaju podjele”, rekao je. “Čini se da je to napokon shvatio.”

Tajana Vlašić
Telegram autor
3130 članaka Više o autoru