Kinezi opet dolaze u Uljanik i tek će onda odlučiti što dalje. Moment je zgodan, nekoliko dana prije EU izbora

Premijer je danas komentirao stečaj Uljanik Brodogradilišta, ne misli da je to kraj

ZADNJA IZMJENA: svi 13, 2019

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao kako odluka o otvaranju stečaja u Uljanik Brodogradilištu nije kraj nego da slijedi nova faza, najavivši za desetak dana dolazak kineskog izaslanstva u Hrvatsku. Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je otvorio stečaj nad Uljanik Brodogradilištem. Sudac Ivan Dujić postupio je tako budući da je račun Uljanik Brodogradilišta i dalje blokiran, i to neprekidno 231 dan.

Plenković je tijekom posjeta Šibeniku, odgovarajući na upit novinara, istaknuo da je to odluka suda te da je riječ o Uljanik brodogradilištu, a ne o Uljaniku d.d., naglasišvi da se mora raditi ta distinkcija. “Što se tiče kineskih partnera iz China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), oni su najavili posjet svog drugog izaslanstva. Oni bi trebali biti u Hrvatskoj za desetak dana. Posjetit će ponovno i Uljanik i Brodarski institut. Prema tome njihova analiza bit će temeljita i cjelovita”, ocijenio je Plenković.

Odbacio optužbe za krivnju

Izaslanstvo CSIC-a krajem travnja i početkom svibnja obišlo je brodogradilišta u Puli i Rijeci, no još nije poznato kakva je njihova namjera u pogledu brodogradilišta Uljanik i 3. maj.

Plenković je također odbacio izjave iz pojedinih političkih stranaka o tome tko je kriv za Uljanik, stavljajući to u kontekst izborne kampanje. “Ova Vlada nit’ je digla ruke od brodogradilišta ili brodogradnje, niti od Uljanika. Ako je netko učinio izrazito puno za brodogradilišta, onda je to učinila Vlada koja je morala platiti 3,2 milijarde kuna (državnih jamstava). Nema niti jedne druge privatne kompanije u Hrvatskoj u koju smo toliko novaca isplatili iz državnog proračuna, a pritom i dalje ostvarili suficit”, izjavio je Plenković.

Pravne posljedice u korist radnika

Podsjetio je i da je prošle godine plaće u brodogradilištu – od siječnja do studenoga – praktički osigurala hrvatska Vlada, a detaljno je analizirala i prvu i drugu ponudu strateških partnera, no kako niti jedna po analizama nadležnih ministarstava – i financija i gospodarstva – nije bila održiva.

U ovom trenutku idu određene pravne posljedice koje će biti od koristi radnicima, rekao je Plenković, dodajući da će radnici putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina i na drugi način dobiti sredstava, koja do trenutka dok nije bio otvoren stečaj nisu mogli dobiti. “Ali stečaj nije kraj. Stečaj je različit od likvidacije. Prema tome, sada ide jedna nova faza i ide priča dalje”, napomenuo je Plenković.

Zdravka Grund
Telegram autor
1778 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program