Kino operateri su jako nezadovoljni poreznom reformom kojom će se povećati PDV na ulaznice

Poslali su otvoreno pismo vladajućima

ZADNJA IZMJENA: stu. 3, 2016
Foto: Pixsell

Hrvatska gospodarska komora, Grupacija kinoprikazivača i Grupacija kinodistributera u priopćenju za medije upozorili su na posljedice najavljenog povećanja stope PDV-a na kino ulaznice, koje nazivaju katastrofalnim. Naime, kako pišu u priopćenju, najavljeno povećanje stope PDV-a na kino ulaznice s 5 na 13 posto ugrožava opstanak same djelatnosti kino prikazivanja u Hrvatskoj i daljnje investiranje u ovaj važan segment kulturnog života.

Pismo je upućeno Predsjedniku Vlade RH, Predsjedniku Hrvatskog sabora, čelnim ljudima Ministarstva financija, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva, te brojnim drugim državnim institucijama i strukovnim tijelima.

Navode kako bi najavljeno povećanje PDV-a za 160 posto ugrozilo opstanak same djelatnosti i daljnje investiranje. Porezna bi reforma, tako pišu, imala velike posljedice na industriju: poskupljenje kino ulaznica; upitnu održivost kino prikazivača; poreznu nesigurnost koja bi dovela do smanjenja ili potpunog izostanka daljnjih investicija; dvostruki porezni udar na kina (osim povećanje PDV-a na ulaznice, povećava se i PDV na ugostiteljstvo).

Već najavljena ‘reforma’ refrome

Nezadovoljni su i najavljenom “reformom” reforme – predviđa se povećanje PDV-a na kino ulaznice na 13 posto od 1.1. 2017, da bi se od 1.1 2018 ta stopa spustila na 12 posto.

Time će, kino operateri navode, pretrpjeti dodate troškove zbog prilagodbe informatičkih i računovodstvenih sustava. Porezni učinak za državni proračun iznosit će oko 5 milijuna kuna pod pretpostavkom istog broja prodanih ulaznica i cijena, a ugrozit će daljnja ulaganja u kino mrežu, radna mjesta i rast broja gledatelja, zaključuju.

Matej Devčić
Telegram autor
1433 članka Više o autoru