Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kirin je nervozan. Podnio je kaznene prijave protiv ljudi koji ispituju gdje je nestalo 17 milijuna

Vodenom bojom na drvo su ispisali broj 17. Za devastaciju ih je prijavio gradonačelnik koji je posjekao cijelu šumu ispred dvorca

Gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin, kome je iz gradskog proračuna nestalo više od 17 milijuna kuna i kome zbog tog neviđenog skandala nije ni na kraj pameti podnijeti ostavku, odlučio se na sve načine obračunati s oponentima, prije svega s novinarima i lokalnim aktivistima. Dan nakon što mu je Gradsko vijeće Virovitice dalo posebne ovlasti kojima se izravno upliće u reviziju poslovanja koja bi trebala istražiti nestanak ogromnog iznosa javnog novca, njegov Upravni odjel za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo – po onoj: Selo gori, a baba se češlja – podnio je kaznenu prijavu protiv tri osobe. Razlog: oštećenje kulturnog dobra, kažnjivo temeljem iz čl. 319 Kaznenog zakona, za što je zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina.

Naime, kako je objavio lokalni portal, u sastavu Informativnog centra Virovitica d.o.o. koji uz još nekoliko općina financira Grad Virovitica i čiji je predsjednik skupštine gradonačelnik Kirin, oštećenje kulturnog dobra, sastoji se u tome da je aktivistica i novinarka Iva Anzulović na dva stabla u gradskom parku plavom bojom napisala brojku ”17” i interpunkcijski znak ”?”. U tome su joj pomagali, tvrdi portal, prenoseći sadržaj kaznene prijave (navodeći samo inicijale), novinar Goran Gazdek te stanoviti R. S. kao pomagač.

Pitanja o nestalim milijunima evidentno iritiraju Kirina

Na Kirinovom portalu Informativni centar Virovitica, objašnjena je i pozadina ”oštećenja kulturnog dobra”, kako su opisali intervenciju plavom bojom na dva stabla: ”Gradski dvorac i Park predstavljaju dio zaštićene povijesne jezgre i kulturno dobro, a pod posebnim su povećalom javnosti i zbog toga što predstavljaju najskuplji gradski projekt obnove u povijesti, sufinanciran iz europske blagajne. U okviru projekta revitaliziran je cijeli park, posađeno je ukrasno grmlje, cvijeće i drveće, od kojih su dva od jučer obilježena upitnikom i brojkom 17, zacijelo aluzijom na ‘slučaj Siniše Palma”’.

Naravno, svakom je jasno da brojka ”17” označava iznos od 17 milijuna kuna koji je nestao iz gradskog proračuna, a ”?” postavlja pitanje kamo je i kako novac nestao, što očito iznimno iritira gradonačelnika Ivicu Kirina, koji ne voli da mu itko postavi to pitanje. ”Pazeći da boja bude na bazi vode, na kori jednog drveta napisala sam broj 17, a na drugoj upitnik. Namjerno sam odabrala drveće preko puta zgrade uprave Grada jer njima već više od mjesec dana mi novinari postavljamo pitanja i ne dobivamo nikakve konkretne i argumentirane odgovore pa želim da svakog dana prilikom dolaska i odlaska s posla kojeg im Virovitičani plaćaju, vide podsjetnik kako javnosti duguju odgovore”, kaže za Telegram Iva Anzulović i dodaje kako je nedugo nakon što je na drveću ispisala brojku 17 i upitnik došla dvojica policajaca te su je pitali hoće li s njima u postaju.

Novinarka Anzulović na dveće je ispisala broj 17 i upitnik

Upravni odjel ipak je podnio kaznenu prijavu protiv novinarke

“Pristala sam rado iako nisam bila u svojstvu uhićenika. Po dolasku u zgradu, policajac me upitao i zapisao na blokić razlog mog čina te sam nakon desetak minuta policijskim vozilom vraćena pred zgradu gradske uprave. Na moj upit hoću li dobiti zapisnik ili obavijest o pokretanju prekršajnog postupka pred sudom, policijski djelatnici su mi odgovorili kako nema temelja ni za kakvo stegovno postupanje jer nisam oštetila ništa”, kaže Anzulović. No, potpuno je tragikomično što Upravni odjel za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo, očito po naputku svemoćnog gradonačelnika Kirina, podnosi kaznenu prijavu zbog ”oštećenja kulturnog dobra” jer su na dva drveta bojom ispisani brojka 17 i upitnik.

Kada je počelo uređenje dvorova Pejačević u parku koji ga je okruživao posječeno je više desetaka stoljetnih stabala, pod smiješnom izlikom da se to radi kako bi dvorac bio vidljiviji. Još je smješnije bilo objašnjenje gradskih vlasti kako su to drveće posadili partizani da bi sakrili dvorac, mada fotografije snimljene prije Drugog svjetskog rata svjedoče da je drveće nedavno uklonjeno – ondje bilo i ranije. Zanimljivo je također da nakon vandalske devastacije parka, koju tada nitko nije smatrao ”oštećenjem kulturnog dobra” (a Državno odvjetništvo u Virovitici odbacilo kaznenu prijavu protiv Kirina zbog sječe stoljetnih stabala), ni virovitička oporba ni novinari nisu uspjeli saznati kamo je odvezena i gdje je nestala silna drvna masa.

Ispred dvorca ranije je posječena hrpa drveća Telegram

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu