Politika & Kriminal

Kirin je stvarno dobio veće ovlasti da bi nadzirao aferu za koju je najodgovorniji; nestanak 17 milijuna kuna

Gradsko vijeće Virovitice na izvanrednoj sjednici u srijedu navečer izglasalo mu je veće ovlasti

FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Gradsko vijeće Virovitice na izvanrednoj je sjednici u srijedu navečer izglasalo povećanje ovlasti gradonačelniku Ivici Kirinu u slučaju interne istrage o nestanku najmanje 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna. Za odluku je glasalo 11 vijećnika vladajuće koalicije HDZ/HSP AS, a protiv je bilo sedam oporbenih vijećnika SDP-a, HSPD-a i Mosta.

Kako je Telegram jučer najavio, skandalozni prijedlog trebao bi Kirina ovlastiti za nešto što mu sadašnje ingerencije ne dopuštaju. Iako su mnogi smatrali da je, kao gradonačelnik u čijem je gradu iz proračuna nestalo više od 17 milijuna kuna, podnio ostavku zbog teških propusta, Kirin je tražio povećavanje ovlasti.

Nestanak 17 milijuna

Riječ je o manjku novca u virovitičkom gradskom proračunu za što je gradonačelnik Kirin kazneno prijavio pročelnika za financije Sinišu Palma (37). Njegovo beživotno tijelo početkom lipnja pronađeno je nakon dvodnevne potrage u šumi pokraj Drave nedaleko od Virovitice.

Zaključeno je da je riječ o samoubojstvu. Iz Grada je tada priopćeno da su “slučaj preuzela nadležna tijela te da se u međuvremenu, otkrilo kako je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju”, pa se može vjerovati da je “pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu”

‘Postoji sumnja’

Jučerašnjom odlukom se gradonačelnik “zadužuje da poduzme sve aktivnosti, donese potrebne akte, uključi tvrtke za pružanje pravne pomoći i zastupanje Grada vezano za sudske i druge postupke pred sudom i drugim tijelima i pravnim osobama, reviziju poslovanja, utvrđivanje financijskog stanja i poslovanja”.

Predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss (HDZ) izvanrednu sjednicu je sazvala po hitnom postupku, a u prijedlogu je navedeno da su upravna tijela Grada utvrdila niz nepravilnosti čije posljedice mogu biti kazneno-pravni procesi, te da je “grad Virovitica izvijestio Ministarstvo financija kao tijelo nadležno za nadzor proračuna lokalne samouprave da postoji sumnja da je izvršeno kazneno djelo na štetu gradskog proračuna”.

‘Ne možemo čekati državna tijela’

Pročelnica – tajnica Grada zadužena za nepravilnosti Mirjana Trelecky objasnila je sinoć kako je odluka nužna zbog redovnog funkcioniranja Grada: „Grad mora biti servis građana i svih korisnika koji se financiraju iz gradskog proračuna. Ima i obveze prema zaključenim ugovorima i projektima koji se svakodnevno ostvaruju. Ne možemo stati i čekati da državna tijela i institucije završe radnje po kojima postupaju“, rekla je Trelecky.

Dodala je kako se vanjski stručnjaci za reviziju financijskog poslovanja moraju angažirati jer zaposleni službenici u gradskoj upravi nemaju dovoljno iskustva i znanja, niti mogu preuzeti takvu odgovornost. Takva odluka je potrebna i zbog novog zaduživanja kod poslovne banke kako bi Grad nastavio s realizacijom započetih projekata. „Moramo dobiti suglasnost Vlade za dugoročno zaduživanje, a jedan od elemenata je izjava gradonačelnik da svojim potpisom potvrđuje vjerodostojnost dostavljene dokumentacije“, rekla je pročelnica za gospodarstvo i financije Vesna Grbac.

Oporba traži ostavku

Oporba nije prihvatila objašnjenja, jer smatra da gradonačelnik Ivica Kirin kao odgovorna osoba mora ponuditi političku, moralnu i časnu ostavku. „Mi ovdje moramo donositi odluke, a još uvijek ne znamo što se stvarno dogodilo i koliko je novaca pronevjereno. Traži se od nas da gradonačelniku damo ovlasti da radi nešto što je i do sada trebao raditi pa ne vidim smisla ove odluke“, rekao je Dražen Kurečić (SDP).

Siniša Prpić (HSPD) smatra da odlukom kojom se gradonačelnik zadužuje da angažira vanjske stručnjake za reviziju poslovanja, Grad Virovitica šalje poruku državnim institucijama da ne znaju raditi svoj posao. Pozvao je ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da se uključe u istragu i dođu u Viroviticu na sljedeću sjednicu Gradskog vijeću.

„Pozivam predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da sukladno Zakonu o lokalnim izborima da donese odluku o raspuštanju ovog saziva Gradskog vijeća, a gradonačelnika da podnese neopozivu ostavku“, rekao je Prpić.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu