Ključni dogovor Peteka i Kovačevića snimljen je nedavno: ‘Siemens ćemo staviti pod kontrolu…’

USKOK sumnja da je Krešo Petek lani u studenom dao mito Draganu Kovačeviću

ZADNJA IZMJENA: ruj 23, 2020

Nakon što mu je ivanićgradski poduzetnik Krešo Petek, prema sumnjama USKOK-a, 11. studenog prošle godine predao 1,96 milijuna kuna mita, istražitelji su procijenili kako još nije trenutak da uhapse predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića, već da ga nastave tajno nadzirati i snimati.

Milijunsko mito je Petek platio Kovačeviću ne bi li, kako sumnja USKOK, kasnije dobivao unosne poslove s državnom kompanijom. Radilo se navodno o najmanje dva posla vrijedna po 20 milijuna kuna. Ključno je bilo vidjeti hoće li Elektrocentru Petek biti dodjeljeni ti ugovori za koje je navodno njihov direktor šefu Janafa platio mito.

Kovačevićev dogovor s Petekom dalje su realizirali direktori iz Janafa Vlado Zorić i Damir Vrbanc, vjeruje USKOK. Razgovori koji su snimljeni tijekom 12 mjeseci tajnog praćenja upletenih u ovu aferu vrlo su eksplicitni. Snimani su i više od pola godina od kada se dogodila navodna primopredaja mita u Kovačevićevom ‘Klubu’ u Slavonskoj ulici 9 u Zagrebu.

Sastanak u kavani Lisinski

Izgleda da su Petek i Kovačević realizaciju poslova dogovarali i u svibnju ove godine. Tada su, naime, snimljeni u kavani ‘Lisinski’. Bio je 20. svibnja oko 11 sati kada su se sastali.

“Ovaj natječaj…. sedam i ovih trinaest… dvadeset…. deset…”, govori Kovačević.

“Samo mora vidjeti Damir kako će to provesti… pol, pol… dva puta, znači dvije godine”, prekida ga Petek i nastavlja: “I kablovi…”

“Kablovi su gotovi, kablovi su prošli sve…. sad je bitno ovaj natječaj završiti”, komentira Kovačević i dodaje: “Ovih dvadeset”. Zatim dalje pita kada natječaj završava, a Petek mu, prema tajnim snimkama odgovara: “Mislim za deset dana”.

O čemu je ovdje riječ?

Iz ovih transkripata USKOK zaključuje kako šef Janafa i vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek razgovaraju upravo o natječajima koji su trebali biti namješteni za Peteka. Sumnja se da su u pitanju natječaji za ‘Modernizaciju mjernih stanica’ Janafa te modernizaciju gašenja i hlađenja spremnika na Omišlju.

Vrijedili su 40 milijuna koje je Kovačević, kako tvrdi USKOK, za uzvrat, osigurao Peteku.

Namještanje javnog natječaja?

Da se pogodovalo baš Petekovoj tvrtki, istražitelji su zaključili iz nastavka razgovora koji su Petek i Kovačević vodili u ‘Lisinskom’. “Da tu ne bude nekih, znaš”, primjećuje Kovačević. “Valjda ne bude… Siemens ćemo stavit pod kontrolu”, najavljuje Petek koji, kako sumnja USKOK, očito drži pod kontrolom natječaje.

U nastavku razgovora se malo i žali predsjedniku Uprave Janafa: “Inače, nije mi dao raditi, one rezervoare u Sisku koje je obećal”. Pri tome, zaključuju istražitelji koji su mjesecima pratili Peteka, misli na Juru Boticu, direktora operativne jedinice u Siemensu.

Kovačević konstatira da “Jure petlja”, a Petek nastavlja: “Petlja u p…. m…… Ako to daš njemu, onda smo svi…” Kovačević ga uvjerava: “Ma neće… treba tu… svoj dio”. Ispada da Siemens nije imao šanse na natječaju o kojem su u tom času Petek i Kovačević pričali.

Kovačević: ‘Da ne ulijeću neki’

Iako su se vidjeli tek 30-ak minuta, Petek je, sumnja se, želio sve precizirati. Zato je u nastavku razgovora rekao Kovačeviću: “Znači dobro, idemo ovo vrtiti, brže van i kad prođe skupština ti u rebalans”.

“Tako, a do tad mi napravimo sve ove… znači moramo tako napraviti ovo sve… dvadeset… sedam… trinaest…. tu se sad izborite da sve prođe kako treba, da ne ulijeću neki bez veze”, govori Kovačević na kraju tog razgovora Peteku.

USKOK ovaj razgovor planira predložiti među dokazima tajnih dogovora Kovačevića i Peteka o namještanju natječaja. Sastanaka nakon ono 11. studenog lani u ‘Klubu’ bilo je još – družili su se, snimljeno je, u ožujku i svibnju u dva zagrebačka restorana.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2062 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program