Ključni svjedok opisao kako su iz HGK izvlačili novac; nisu se baš ni trudili pa su im papiri vrlo neuredni

Davor Komerički objašnjava je kako su se sastavljale lažne fakture

ZADNJA IZMJENA: svi. 18, 2017
Foto: Dalibor Urukalovic//PIXSELL

Na koji se točno način godinama izvlačio novac iz Hrvatske gospodarske komore, zbog čega se sudi njezinom bivšem šefu Nadanu Vidoševiću i njegovim suradnicama, detaljno je u nastavku svog svjedočenja opisao marketinški stručnjak Davor Komerički. On je, zajedno s Igorom Premilovcem, vlasnikom tvrtke Remorker, na Vidoševićev zahtjev organizirao plaćanje faktura za poslove koji nikada nisu obavljeni.

Danas je Komerički na sudu analizirao sve sumnjive ugovore, stavku po stavku, potvrđujući što je doista odrađeno a što ne. Premilovac je već to potvrdio u svom svjedočenju. “Sve stavke u ugovorima Premilovac je sastavljao prema mojim uputama, jer on nije sudjelovao u realizaciji niti jednog projekta”, potvrdio je svjedok.

Prema njegovim riječima poslovi koji su bili navedeni u ugovorima Hrvatske gospodarske komore i Premilovčevih firmi uopće nisu bili potrebni za realizaciju projekata, niti su bili obavljeni.

Nebitne statistike kao opravdanje za troškove

Neke poslove za koje je ispostavio račune Komori Premilovac je sam izmislio. Kako bi izgledalo je su u pitanju dijelovi projekta koji su morali biti odrađeni prilagao je ipak određenu dokumentaciju. Koliko je to apsurdno bilo, prema riječima Davora Komeričkog, pokazuje i činjenica da je za poslove na projektu “Drvo je prvo” priložena neka potpuno bezvrijedna statistika drvne industrije BiH.

No, i to je, čini se, u ono vrijeme bilo dovoljno da se opravdaju milijunske isplate Premilovcu. “Nikada me nitko nije pitao kako to da ugovori Premilovčenih tvrtki i za 2008. i za 2009. godinu imaju isti opis poslova”, napomenuo je Komerički nastavivši opisivati izvlačenje novca iz HGK.

Među potpuno izmišljenim poslovima koje je platila HGK, a Premilovac za deset posto provizije preko Komeričkog vratio Vidoševiću, bili su naizgled prilično kompleksni zadaci – supervizija protokola, koordinacija i supervizija ljudskih resursa i resornih dobavljača, te kontinuirana operativna koordinacija projekta.

Nevjerojatne cifre nikoga u HGK nisu čudile

“Sve je to bilo izmišljeno”, rekao je Komerički. Istaknuo je i primjer koji ga je doista začudio bez obzira što je i sam sudjelovao u ovom ilegalnom biznisu za što je već i osuđen.

Naime, baš nitko iz HGK nije ga pitao kako to da je vrijednost stvarnog ugovora za sedam akcija bila 1,1 milijun kuna, dok je za dva ista, ali nerealizirana posla s Premilovčevom firmom visina ugovora dosegla 1,3 milijuna kuna.

“Sve što je doista trebalo odrađivati za pojedine projekte odradila je moja tvrtka”, potvrdio je Komerički.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1041 članak Više o autoru