Politika & Kriminal

Ključni svjedok utopio Glavaša: 'Na prvom suđenju sam lagao, on je bio glavni u Osijeku'

Glavaš i njegovi pomoćnici navodno su krivotvorili dokaze da je Jaman bio zapovjednik Zaštitne čete

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je nastavljeno ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu, optuženom za ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991. godine u slučajevima “Garaža” i “Sejlotep”. Svjedočio je Nikola Jaman, koji je u medijima više puta kazao da je lagao na prvom suđenju Branimiru Glavašu, ali da je sada spreman reći istinu. Drugo suđenje počelo je u lipnju, nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu Glavašu.

Jaman se prisjetio 31. kolovoza 1991., kada je ubijen Čedomir Vučković. Jaman je tog dana bio kod Glavaša kako bi dogovorio nabavku oružja. Vidio je, opisuje, čovjeka kako na zemlji leži na trbuhu, a oko njega je bilo 15 ljudi. “Jedan stražar rekao mi je da je taj čovjek preskočio ogradu i krenuo ubiti Glavaša. Glavaš je tada bio alfa i omega u Osijeku. Ja sam bio zapovjednik Prištapske čete, a Josip Fehir bio je moj zamjenik. Nisam tada bio čuo da je Fehir imao ikakvu ulogu u tom događaju”, izjavio je danas Jaman.

Glavaš tvrdi da su bili u Njemačkoj

Jamanu je predočeno kako je 2009. rekao da Glavaš nije imao nikakvu zapovjednu ulogu, već da je samo on zapovijedao. “Tada sam lagao iako sam bio upozoren da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo”, potvrdio je svjedok. “Lagao sam i kada sam tijekom istrage 2006. tvrdio da sam za ubojstvo Vučkovića doznao dok sam bio na putu u Njemačkoj. Ja sam Glavašu i dao ideju da ispričamo kako je Vučković ubijen dok je pokušao napasti Glavaša”, dodao je Jaman.

Na kraju mu je Glavaš dobacio pitanje: “Hoćeš li izvršiti ono što si rekao, da ćeš me pokopati?”. Jaman mu je uzvratio neka ga slobodno oko toga nazove, ako ima hrabrosti. Glavaš je, kao i njegovi odvjetnici, prigovorio iskazu svjedoka Jamana jer, tvrdi, laže da je bio u Osijeku u vrijeme ubojstva Vučkovića. Naime, Glavaš tvrdi da su on i Jaman u to vrijeme bili u Njemačkoj, gdje im je bio domaćin izvjesni Branko Marić.

Tražili da lažno svjedoči

Jaman, 72-godišnjak koji boluje od karcinoma, ranije je za Nacional je objasnio zašto je odlučio promijeniti svjedočenje. “Na suđenju sam odigrao nečasnu ulogu i spreman sam sve priznati jer ne mogu umrijeti s teretom lažnog svjedočenja”, izjavio je, dodavši kako je očito trebalo proći puno vremena od ratnih događaja da shvati da se Glavaš u ratu, a posebno po njegovu svršetku, nije borio za Hrvatsku nego za svoju korist te da je i Osijeku i Hrvatskoj nanio golemu štetu.

Dio optužnice koji se odnosi na slučaj “garaža” opisuje mučenje i ubojstvo Čedomira Vučkovića, koji je bio prisiljen popiti kiselinu iz akumulatora, te zlostavljanje Nikole Bašića. Glavaš te zločine nije spriječio, tvrdi tužiteljstvo. U drugoj točki optužnice opisana su uhićenja i mučenja sedam civila srpske nacionalnosti čija su tijela na kraju bačena u Savu. Mučenima su ruke vezane na leđima samoljepljivom trakom. Glavaš je bio pravomoćno osuđen na osam godina zatvora, a dio kazne je odslužio. Presudu je ukinuo Ustavni sud.

Glavaš kaže da Jaman laprda

Na prvom suđenju Jaman je svjedočio da je on bio zapovjednik Zaštitne čete, a da Glavaš uopće nije bio u zapovjednoj strukturi, pa tako ne može biti zapovjedno odgovoran za ubojstva srpskih civila. Početkom ove godine Jaman je promijenio priču, kazavši da su mu Glavaš i njegovi pomoćnici uoči početka prvog suđenja donijeli krivotvorenu odlukom o njegovom imenovanju za zapovjednika Zaštitne čete. “Zatražili su od mene da je potpišem i pred sudom lažno svjedočim o njezinoj autentičnosti”, kazao je tada Jaman.

Glavaš je u razgovoru za Večernji list demantirao Jamanove tvrdnje, nazvavši ih laprdanjem. “Apsolutno me to ništa ne zanima, sve što gospodin ima reći neka kaže na sudu. Nijedna četa u Osijeku nije ubijala. Sad se odjednom do kraja procesa pojavljuje gospodin Jaman i ja sam za to spreman, apsolutno, ali ne želim komentirati što Jaman ima reći. Bio je jednom na sudu, neka dođe i drugi put i neka kaže što ima. Postoji mogućnost unakrsnog ispitivanja obrane i tužiteljstva pa neka odgovori na sve. Moja je savjest potpuno čista, apsolutno nemam ništa s ubojstvima u slučajevima Garaža i Selotejp. To što Jaman laprda po novinama neka ispriča pred sudom”, rekao je Glavaš u ožujku ove godine.

Nastavite čitati