Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kod Kaštela pet požara gasila gotovo kompletna flota kanadera, sve ih navodno izazvalo iskrenje vlaka

Gašenje vatre u Istri otežava jak vjetar

FOTO: Hrvatska vatrogasna zajednica

Više požara buknulo je u Rudinama kod Kaštela, javlja portal Dalmacija Danas.

Na gašenju požara na području Rudina-Sadine sudjelovalo je 88 vatrogasaca sa 26 vatrogasnih vozila te 4 protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i 1 helikopter Mi-8 MTV1., priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica. U međuvremenu, dva su se kanadera povukla s požarišta, a ubrzo potom stigla je i vijest da je četiri od pet požara lokalizirano.

„Požar je izbio uz samu željezničku prugu na nekoliko mjesta. Požar gase vatrogasci s područja Kaštela, javne vatrogasne postrojbe Trogir i Split, dobrovoljna vatrogasna društva Trogir, Okrug, Slatine, Solin, Vranjic te su poslana i vozila iz Omiša i Sinja“, rekao je nedugo nakon izbijanja požara vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.

Požare izazvalo iskrenje vlaka?

Prvi je požar planuo oko 12,50 sati, a zatim su buknula još četiri na području Gospe Stomorije u Rudinama iznad Kaštela. Gorjela je trava, makija i nisko raslinje, te nešto borove šume.

Neslužbeno se doznaje da je mogući uzrok požara možda iskrenje vlaka s obzirom da su svi požari buknuli uz željezničku prugu, no pravi uzrok će pokazati očevid. Inače, Rudine su svojedobno bile poprište najsmrtonosnije željezničke nesreće u neovisnoj Hrvatskoj.

Vatrogasci kažu kako će i peti požar ubrzo biti stavljen pod njihov nadzor. Još se ne zna točno kolika je opožarena površina.


Gori i u Istri

Vatrogasci imaju posla i u Istri, na području Bokordića gdje je došlo je do požara otvorenog prostora te gori trava, bjelogorica i nisko raslinje.

Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Rovinj i Pula te dobrovoljna vatrogasna društva s područja Pulštine.

„Gašenje otežava jak vjetar te su u pomoć pozvana i 2 Air Tractora. U ovome trenutku u gašenju sudjeluje oko 20 vatrogasaca i nema ugroze za objekte“, kazao je vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac i dodao kako je požar koji je danas izbio na području Juršići lokaliziran, a na terenu požarište čuvaju JVP Pula i DVD Svetvičenat.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više