Kod Pariza spriječen još jedan napad, treći danas. Macron: ‘Francuska je pod napadom islamista’

Navodno je planirao još jedan napad, a uhićen je kod crkve

ZADNJA IZMJENA: lis 29, 2020
Foto: AFP

Policija je u Francuskoj spriječila još jedan napad, javljaju francuski mediji. U Sartrouvilleu nedaleko Pariza uhićen je muškarac koji se nalazio u blizini crkve Saint-Martin te je bio naoružan nožem.

Vjeruje se kako je htio izvesti napad sličan onome koji se jutros oko 9 sati dogodio u Nici. Policiju u Sartrouvilleu navodno je nazavo otac uhićenog nakon čega su otišli do crkve te ga uhitili.

Još dva napada prijepodne

U napadu koji se jutros dogodio u Nici ubijeno je troje ljudi. Među njima je ubijena i jedna žena kojoj je navodno odrubljena glava. Gradonačelnik Nice čin je odmah povezao s terorizmom.

Nešto kasnije, policija je u Montfavetu, mjestu nedaleko od Avignona, usmrtila muškarca koji je pištoljem prijetio prolaznicima. Prema francuskoj radijskoj postaji Europe 1, muškarac je vikao “Allahu Akbar”.

U zasebnom napadu u Saudijskoj Arabiji, pak, ranjen je čuvar ispred francuskog konzulata u Džedi. Napadač u četrdesetima upotrijebio je hladno oružje, rekao je glasnogovornik lokalne policije Mohamed al-Gamdi.

Macronova poruka

Francuskoj javnosti se obratio i predsjednik Emmanuel Macron, koji je oštro osudio napad u Nici te ga opisao kao “islamistički teroristički napad”, prenosi BFM TV. Rekao je kako je Francuska pod napadom islamista. “Francuska neće odustati od svojih vrijednosti”, rekao je Macron, aludirajući na francusku posvećenost vrijednostima slobode govora i izražavanja.

Također je rekao kako su jutros odlučili povećati stav budnosti u cijeloj zemlji kako bi se “prilagodili terorističkoj prijetnji”. Upravo stoga udvostručuje se broj vojnika na ulicama s 3000 na 7000 na ulicama. Posebna pažnja, pak, posvetit će se osiguranju crkava i škola diljem zemlje.

 

Zdravka Grund
Telegram autor
2051 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program