Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Kod šeika u Abu Dhabiju u tajnosti se sastali Rusi i Ukrajinci. Reuters: 'Ključna tema bio je amonijak'

Izvori tvrde da se pregovara o razmjeni ratnih zarobljenika koja bi rezultirala nastavkom ruskog izvoza amonijaka

Russian President Vladimir Putin meets with United Arab Emirates President Sheikh Mohamed bin Zayed Al-Nahyan in Saint Petersburg on October 11, 2022. (Photo by Pavel Bednyakov / SPUTNIK / AFP)
FOTO: AFP

Predstavnici Rusije i Ukrajine sastali su se prošlog tjedna u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) kako bi razgovarali o mogućnosti razmjene ratnih zarobljenika koja bi posljedično rezultirala nastavkom ruskog izvoza amonijaka, koji ide u Aziju i Afriku preko ukrajinskog cjevovoda, rekla su tri izvora upoznata sa sastankom.

Kako prenosi Reuters, izvori kažu da je sastanku posredovao UAE, bez sudjelovanja Ujedinjenih naroda koji su u dosadašnjim pregovorima Kijeva i Moskve o poljoprivrednim pitanjima – amonijak je ključan u proizvodnji gnojiva – igrali ključnu ulogu.

Cilj ovih pregovora bio je rješavanje preostalih spornih pitanja oko izvoza, nakon što je prošlog tjedna produžen dogovor o izvozu žitarica, rekli su izvori pod uvjetom da ostanu anonimni.

Zaključci sastanka su još nepoznati

Ruski i ukrajinski predstavnici 17. studenog su otputovali u glavni grad Emirata, Abu Dhabi, kako bi dogovorili ruski izvoz amonijaka u zamjenu za puštanje velikog broja zatvorenika. Za sada se ne zna koji su bili zaključci sastanka, ali ovih dana u više navrata su stizale informacije o razmjenama zarobljenika po principu “svi za sve”.

Ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar za Reuters je rekao: “Puštanje naših ratnih zarobljenika jedan je od uvjeta za dozvolu ruskog izvoza amonijaka.” Dodao je da ne zna ništa o sastanku u Emiratima, a u četvrtak je i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje novinara o tom susretu odgovorio da prvi put čuje za njega. Gospodin Peskov je, doduše, inicijalno sličan odgovor dao i nakon nedavnog nenajavljenog sastanka šefova američke i ruske obavještajne službe u Turskoj da bi kasnije susret bio potvrđen.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je rekao da će ruski dužnosnici raditi na tome da se deblokira rusko gnojivo koje je “zaglavljeno” u europskim lukama, ali i da ponovno počnu izvoziti amonijak. Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata nije odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar.

Izvoz putem ukrajinskog cjevovoda

“Abu Dhabi ostaje čvrsto predan tome da kanali komunikacije budu otvoreni te podržava dijalog i diplomaciju u kontekstu okončanja rata u Ukrajini”, kazala je Lana Nusseibeh, pomoćnica tamošnjeg ministra vanjskih poslova.

Službeni Kijev za sada nije komentirao navode o tajnom sastanku u Emiratima, kao ni Ujedinjeni narodi. Reuters piše kako bi se izvoz ruskog amonijaka odvijao ukrajinskim cjevovodom do Crnog mora. Ovim cjevovodom iz Rusije do ukrajinske crnomorske luke Pivdenji može proći i do 2.5 milijuna tona plina amonijaka godišnje.

Taj je cjevovod zatvoren nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Zelenski je iznio uvjete

Prošlog tjedna je Rebeca Grynspan, glavna tajnica UN-ove agencije UNCTAD, koja inače vodi pregovore o izvozu gnojiva, rekla da je optimistična oko dogovora Rusije i Ukrajine o daljnjem izvozu amonijaka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski javno je postavio nekoliko uvjeta prije nego što Rusiji dopusti nastavak izvoza amonijaka preko Ukrajine, uključujući razmjenu zarobljenika i ponovno otvaranje luke Mikolajiv u Crnom moru.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu objavile službene brojke o tome koliko su ratnih zarobljenika uzele od početka rata. Zelenski je 29. listopada rekao je da je Rusija od ožujka oslobodila ukupno 1031 osobu.

Predsjednik Emirata nedavno bio u Moskvi

Ujedinjeni Arapski Emirati su članica naftnog saveza OPEC+ koji uključuje i Rusiju te su zadržali dobre veze s Moskvom, unatoč pritisku Zapada da pomogne u izoliranju Rusije.

Predsjednik Emirata Mohammed bin Zayed al-Nahyan posjetio je prošlog mjeseca Moskvu, gdje je s Putinom razgovarao i o mogućnosti da Abu Dhabi posreduje u dogovoru o amonijaku, tvrde izvori.

Rusija je najveći svjetski izvoznik pšenice i glavni dobavljač gnojiva na globalnim tržištima.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više