Politika & Kriminal

Glavna razlika: Sanader je krao za sebe, a Plenković dopušta drugima da kradu - da bi lakše vladao

Andrej Plenković najbolje zna koliko je njegov HDZ kriminaliziran i koruptivan

Civilizirana državna politika, koja se provodi na temelju masovno raširene stranačke korupcije, ni u kojem slučaju ne smije biti opcija za Hrvatsku. Utoliko nas Plenkovićeva Vlada i Plenkovićev HDZ ne vode prema boljim članicama EU-a, nego prema karikaturalnim poludiktaturama, poput Mađarske i Poljske ili prema duboko kriminaliziranim državama poput Slovačke, Slovenije, Bugarske i Rumunjske.

Budimo ozbiljni, slučaj Gabrijele Žalac tek je ilustracija, malo jača, ponešto upadljivija, za stalno stanje stvari u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Gabrijela Žalac nije prva privedena i teško kompromitirana Plenkovićeva ministrica. Prije nekoliko godina javnost se s dosta mučnine i ironije, ali bez čuđenja, suočavala sa slučajem Lovre Kuščevića, Plenkovićeva ministra uprave i političkog tajnika Hrvatske demokratske zajednice.

Dok je gospođa Žalac optužena za zloporabu novca iz Europskih fondova, gospodin Kuščević optužen je za zloporabu i korupciju na lokalnoj razini; lako je zaključiti da koruptivni mehanizam HDZ-a djeluje baš svugdje, globalno i lokalno. O tome svjedoče brojne činjenice, koje kažu da Kuščević i Žalac nisu nikakve iznimke tijekom sad već petogodišnje Plenkovićeve vladavine HDZ-om.

Od 2016. do danas suočili smo se s više od deset brutalnih primjera korupcije ili zloporabe vlasti, za koje su bili izravno odgovorni HDZ-ovi dužnosnici srednjeg ranga. Pa smo čitali o koruptivnim avanturama Josipe Rimac, jedne od svojedobno glavnih HDZ-ovih regionalno nacionalnih zvijezda. Pa smo se ovih dana uvjerili da Plenkovićevi ministri povjeravaju državne propagandne poslove osobama koje su već bile osuđene zbog korupcije. Što je sve koincidiralo s pravomoćnom presudom koja de facto kaže da je Hrvatska demokratska zajednica svojedobno bila kriminalna organizacija. Navodno, samo ona Sanaderova.

HDZ funkcionira po načelu toleriranja kriminala

Međutim, ako presudi Sanaderovu HDZ-u dodamo sve korupcijske afere Plenkovićeva HDZ-a, sasvim je jasno da Hrvatska demokratska zajednica i danas funkcionira po načelu toleriranja korupcije i kriminala. Nadalje, u cijeli ovaj kriminalizirani kontekst HDZ-ova djelovanja treba, neizbježno, uvrstiti i činjenicu da je Hrvatska demokratska zajednica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini godinama aktivno podržavala Milana Bandića, protiv kojeg su se u isto to vrijeme vodile istrage i sudski postupci zbog vrlo teške korupcije i pokušaja utjecaja na svjedoke .

HDZ je, dakle, svojim ponašanjem u Gradskoj skupštini, za vrijeme Bandićeve vladavine, pokazao da i formalno podržava političko financijsku korupciju. U čemu je glavna razlika između Sanaderova korumpiranog HDZ-a i Plenkovićeva korumpiranog HDZ-a? U tome što je Ivo Sanader osobno uzimao novac, dok Andrej Plenković nije interesno povezan baš ni s jednom HDZ-ovom aferom. Vrlo dobro.

Radi se o značajnom napretku za hrvatski politički život i hrvatsku političku kulturu. Što, nažalost, ne mijenja esencijalnu činjenicu. Vladajuća stranka, kroz mnoge svoje strukture i članove, i dalje je u značajnom dijelu korumpirana, a katkad se, kao u slučaju suradnje Milana Bandića i HDZ-a, nalazila pod očiglednim utjecajem organiziranog kriminala.

Plenković dopušta korupciju u HDZ-u

Jednom, kad će pisati memoare, Andrej Plenković svoju će obranu od HDZ-ove korupcije vjerojatno temeljiti na sljedećem narativu. Desni dio HDZ-a, koji mrzi Plenkovića, Hrvatsku želi učiniti radikalno desnom, proustaškom, orbanovsko-vučićevskom državom. Andrej Plenković čvrsto brani HDZ i državnu politiku od takvih tendencija, što Hrvatsku čini dijelom boljeg europskog političkog mainstreama. Drugo, Hrvatska u zadnjih godinu dana postiže razmjerno dobre ekonomske rezultate, što sugerira da predsjednika Vlade kojoj ekonomski ne ide loše, ne treba mijenjati.

E sada, kako bi održavao sadašnju, inkluzivnu, nacionalno tolerantnu, antipopulističku i ekonomski donekle uspješnu politiku, Andrej Plenković ne smije se svađati s dubokim tkivom HDZ-a. A duboko tkivo HDZ-a, bilo da je riječ o Gabrijeli Žalac, Lovri Kuščeviću, Josipi Rimac ili hrpi slavonskih razbojničkih župana i gradonačelnika, o čijim nas svinjarijama briljantno i hrabro izvještava veliki Drago Hedl; duboko tkivo tog i takvog HDZ-a nepovratno je premreženo raznim oblicima korupcije.

Kako bi mogao kontrolirati HDZ i provoditi svoju proeuropsku agendu, koja podrazumijeva i borbu protiv korupcije u Hrvatskoj, Andrej Plenković svjesno tolerira korupciju u HDZ-u. Andrej Plenković, dakle, deklarativno ratuje s korupcijom u zemlji, dok istodobno vrlo namjerno dopušta korupciju u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, da bi lakše vladao HDZ-om. Što je tragično – apsurdno – amoralni element njegova političkog djelovanja.

Idemo u smjeru kriminaliziranih država?

Gospodin Plenković nas zapravo pokušava nagovoriti da pristanemo na korupciju kao glavno načelo funkcioniranja njegove stranke, kako bi on, eto, bez jačeg stranačkog otpora, mogao provoditi tolerantnu i donekle produktivnu državnu politiku. Ova je pogodba za svako razumno društvo faustovski neprihvatljiva.

Civilizirana državna politika, koja se provodi na temelju masovno raširene stranačke korupcije, ni u kojem slučaju ne smije biti opcija za Hrvatsku. Utoliko nas Plenkovićeva Vlada i Plenkovićeva Hrvatska demokratska zajednica ne vode prema boljim članicama Europske Unije, nego prema karikaturalnim poludiktaturama, poput Mađarske i Poljske ili prema duboko kriminaliziranim državama poput Slovačke, Slovenije, Bugarske i Rumunjske.

Andrej Plenković najbolje zna koliko je njegov HDZ kriminaliziran i koruptivan. Zaista je strašno što premijer ne poduzima ništa protiv takvog značaja svoje stranke, nego faktički brani njen koruptivni DNK i kriminalni modus operandi.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu