Kolinda Grabar-Kitarović izabrana u članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora

Za tu dužnost nema plaće, ali postoje brojne plaćene beneficije

ZADNJA IZMJENA: srp 17, 2020
Foto: PIXSELL

Kolinda Grabar-Kitarović službeno je izabrana u članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Bivša hrvatska predsjednica u MOO je izabrana na virtualnoj sjednici, s ogromnom većinom od 86 glasova za, naspram tri protiv. Bivšu hrvatsku predsjednicu predložio je predsjednik MOO-a Thomas Bach s kojim se bivša predsjednica razvila suradnju još za vrijeme trajanja svojeg mandata na Pantovčaku, kada ga je primila u rujnu 2016. u čast proslave 25. obljetnice utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora.

Grabar-Kitarović je svoj ulazak u MOO popratila preko video veze, nakon čega je kratko komentirala novi angažman. „Iznimno sam počašćena članstvom u MOO-u. To nije samo moj osobni uspjeh nego i priznanje svim dosezima hrvatskog sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportaša, koji našu domovinu predstavljaju u svijetu kao naciju sjajnih talenata i vrijednih ljudi, koji dosljedno promiču načela i vrijednosti Olimpijskog pokreta“, kazala je, prenosi Večernji list.

Nema plaće, ali pogodnosti su sjajne

Bivša predsjednica dodala je kako se i za vrijeme mandata na čelu RH zalagala za izgradnju pozitivnog sportskog duha i natjecanja, prijateljstva i olimpizma. Rekla je i da je uvijek zagovarala veća ulaganja u sportske aktivnosti za mlade i omogućavanje masovnog pristupa sportskih aktivnostima od najranijeg djetinjstva. Bavljenje sportom nazvala je iznimno važnim za sve razine društvenog razvoja, od obitelji do međunarodne zajednice.

Kako napominje Večernji, biti članom MOO-a ne znači radno mjesto, već dužnost u kojoj nema plaće, ali dužnosniku je sve plaćeno. Neke od pogodnosti uključuju letove biznis-klasom u zrakoplovima, odsjedanja u hotelima s pet zvijezdica i olimpijske dnevnice za svaki olimpijski angažman po pozivu MOO-a.

Skupština, 136. po redu, održana je putem video konferencije zbog pandemije koronavirusa. Osim Grabar-Kitarović, za članstvo u MOO-u odabrani su i Kubanka Marie de la Caridad Colon Ruenes, saudijska princeza Reeme Bandar Al-Saud, Battushig Batbold iz Mongolije i proslavljeni atletičar Sebastian Coe, bivši svjetski rekorder na 800 metara iz Velike Britanije, koji će funkciju zauzeti po službenoj dužnosti, jer je predsjednik Svjetske atletike, međunarodnog tijela nadležnog za atletske discipline.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2024 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program