Predsjednica je u ove dvije godine samo pokazala da se perfektno uklapa u vrijednosni kontekst hrvatske politike

Prilično je teško kompromitirala instituciju predsjednice Republike

ZADNJA IZMJENA: velj. 16, 2017

Gospođa Grabar-Kitarović jučer je, na press konferenciji u povodu druge godišnjice njena mandata, istaknula kako se, među ostalim, borila za jačanje institucija u Hrvatskoj. U stvarnosti, Kolinda Grabar-Kitarović činila je skoro sve što može (jer, uvijek se može gore) da ugrozi važne državne institucije, a prije svega samu instituciju predsjednice Republike. I to od prvog dana svog mandata

Podsjetimo da je predsjednica na inauguraciju pozvala Tomislava Merčepa, kojem je upravo trajalo suđenje zbog ratnih zločina, i koji je u međuvremenu osuđen na pet i pol godina zatvora, da bi ovih dana kazna bila povećana na sedam godina. Pozivanja ratnog zločinca na inauguraciju jest ugrožavanje institucije predsjednice Republike.

Kolinda Grabar Kitarović zatim je slavila rođendan u društvu Zdravka Mamića, koji je u međuvremenu optužen za utaju više od sto milijuna kuna i protiv kojeg se, u vrijeme njihova druženja, vodila istraga koja je dovela do optužnice. Tako bliska komunikacija s čovjekom osumnjičenim za jednu od većih prevara u Hrvatskoj, jest ugrožavanje institucije predsjednice Republike.

Nekoliko prilično besmislenih inicijativa

Kolinda Grabar-Kitarović zatim je dala smijeniti Dragana Lozančića, šefa obavještajne službe, zbog toga što je obavještajna služba, prisluškujući Mamića, dakle obavljajući svoj posao, doznala za njene kontakte s tim čovjekom. Smjena šefa obavještajne službe iz čiste osvete jest ugrožavanje institucije predsjednice Republike, ali i ugrožavanje sigurnosnog sustava, pa samim time, nacionalne sigurnosti.

Nadalje, vrlo je vjerojatno da je Kolinda Grabar Kitarović odigrala značajnu ulogu u nagovaranju Mosta i Bože Petrova da odbiju već dogovorenu koaliciju sa SDP-om i prihvate koaliciju s Karamarkovim HDZ-om, što je dovelo do najgore, Oreškovićeve Vlade u hrvatskoj povijesti: takvo ponašanje predsjednice Republike suprotno je njenoj obvezi da bude politički neutralna.

Nadalje, tražeći svoje mjesto u političkom sustavu, predsjednica Republike bezbroj je puta izlazila s prilično besmislenim inicijativama. Na samom početku mandata tvrdila je da želi repozicionirati hrvatski vanjskopolitički položaj kroz razne srednjoeuropske geopolitičke akcije, od kojih danas, međutim, više nema baš nikakvih tragova. No, to barem nije imalo maligne posljedice.

Podržala Jokića u kratkoročnom populističkom potezu

S druge strane, njen prijedlog ekonomskih mjera, koji uključuje devalvaciju kune, pokušaj je udara na gospodarski sustav, i to baš u vrijeme kad nam se ekonomija počela ozbiljno oporavljati: ovdje valja naglasiti kako predsjednica u kampanji za rušenje kune nije pokazala ni malo originalnosti. Naime, ekonomski savjetnici predsjednika Mesića redovito su se i čvrsto zalagali za devalvaciju kune.

Nadalje, predsjednica se u vrijeme lanjskih demonstracija u korist kurikularne reforme založila za reforme, što je bilo pozitivno, ali se, nažalost, to pokazalo kratkoročnim populističkim potezom, jer je reforma nestala kao takva, a predsjednica sada, svejedno, afirmativno govori o potrebni njene provedbe. Očito je da je predsjednica početkom prošlog ljeta smatrala kako treba podržati Borisa Jokića isključivo zato da bi se svdjela narodu a ne zbog samog smisla Jokićeve reforme.

Permanentna izborna kampanja na račun države

Manji su predsjedničini gafovi prečesti da bismo se njima iscrpnije bavili: od smiješnog i, naravno, neispunjenog obećanja da će napustiti Pantovčak, do još smješnijeg izmještanja Ureda predsjednice po raznim županijama, što, ustvari, predstavlja permanentnu izbornu kampanju na račun državnog proračuna.

Nejasnoće oko nedavnog puta u Sjedinjene Države samo su dodatno pokazale kako Kolinda Grabar-Kitarović nije kadra korektno obavljati dužnost predsjednice Republike: šef države zaista ne smije polutajno putovati u lobistički posjet (ako država nije u ratnom stanju ili ratnoj opasnosti). Takvo što ne postoji ni u staroj ni u novoj diplomaciji.
Kolinda Grabar-Kitarović u ove je dvije godine pokazala da se perfektno uklapa u vrijednosni kontekst današnje hrvatske politike, kojom dominiraju osobe bez svojstava, uvjerenja, znanja i dubinske pristojnosti.

Ivan Violić
Telegram autor
40 članaka Više o autoru