Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Komiža donijela odluku prema kojoj većina OPG-ova nema uvjete za držanje domaćih životinja, krenula buna

Gradonačelnica uvjerava da se ne trebaju bojati, uzgajivači pokrenuli peticiju

Agneza je ovu farmu kupila prije pet godina, s njom i Jelenom ovdje žive svinje, jedna krava, ovce, jarac, psi, mačke...
FOTO: Ilustrativna fotografija/Vjekoslav Skledar

Odluka Grada Komiže da u samoj Komiži i okolnim naseljima zabrani držanje domaćih životinja, odnosno da ih se može držati samo po određenim uvjetima, izazvala je revolt kod tamošnjih vlasnika OPG-a i uzgajivača životinja. Odluci se, piše N1, protive jer smatraju da neće moći ispuniti uvjete koje im je Grad postavio za držanje životinja. Neki od njih ne znaju što će sa životinjama, ozbiljno su zabrinuti, a ne žele živjeti u prekršaju i čekati što će se dogoditi.

“Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća izglasana je odluka da se zabrani uzgoj stoke u naseljenom mjestu, a na područjima koji ne ulaze u tu definiciju, domaće se životinje, perad, koze, ovce, mogu držati u propisanim higijenskim uvjetima i minimalno 150 metara od najbližeg stambenog, ugostiteljskog, sakralnog ili turističkog objekta, te minimalno 50 metara od najbliže javne prometnice”, ispričao je Andrija Vitaljić koji u Podhumlju ima OPG te drži kokoši i koze. Vitaljić tvrdi kako je Grad odlukom ugrozio postojanje 99 posto OPG-ova. “Ja sam među njima i po svim točkama odluke sam sabotiran, a nema OPG-a koji nije bar po jednoj. Ne spavam već tri dana”, dodaje.

Uskladili se s odavno donesenim zakonom

Gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, pak, kaže kako je odluka Grada samo usklađivanje s izmjenama u Zakonu o komunalnom gospodarstvu, donesenim još 2019. Kaže također kako su takvu odluku donijeli i brojni drugi gradovi i to još prije dvije godine te da njihove odluke nisu ništa drugačije od ove, ali da grad Komiža “očito jedini s tim ima problem”.

OPG-ova sa životinjama na tom području nema puno, desetak, piše N1, te navodi kako se uglavnom protive odluci. Zato je Vitaljić pokrenuo i peticiju kojom se zahtijeva ukidanje odluke, a koju je dosad potpisalo više do 200 ljudi. Vitaljić kaže kako u Visu gdje je odluka davno donesena životinje i dalje drže. “Nitko nije nikoga prijavljivao, nitko se nije žalio”, dodaje.

Gradonačelnica Komiže pak kaže da u Visu nikome nisu ni rekli za odluku pa da za nju nitko nije ni znao, ali da ni u Komiži neće provoditi kontrolu ako ne bude problema. “Nitko ne tjera ljude da se izmiču, većina je udaljena od stambenih objekata, nisu svi u susjedstvu”, kaže.

‘Ništa se neće raditi na silu’

No, Darko Pica, vlasnik OPG-a Agroturizam Darko, skeptičan je te kaže da ne želi živjeti u prekršaju. Zna, kaže, da ne smeta turistima, ali smeta onima koji su izgradili apartmane.

“Imam koze i ovce, magarce sam dao. Gostima nudim ono što žele, a oni žele vidjeti što jedu. Uvijek gledaju životinje, djeca ih hrane. Životinje su u ogradi, svaki dan ih vodim na dva-tri sata paše u brdo. Kad se životinje pare, pojavi se smrad. No, nisu problem turisti, problem su ti koji su doseljeni, koji su napravili apartmane i nemaju nikakve emocionalne veze ni sa životinjama ni s otokom. Kako da izmjestim životinje 150 metara od kuće? Gdje? Gostima ne smetaju životinje. U ovom sam poslu 40 godina i mogu reći da nema suživota bez poljoprivrede, stočarstva i turizma.”

I gradonačelnica poziva na suživot. “U naseljima moramo imati suživot, ruralna naselja se razvijaju. Sve je više turističkih objekata i seoskih domaćinstava. I turizam i stočarstvo i poljoprivreda, da svi mogu funkcionirati. Ako postoji red, ako su životinje u higijenskim uvjetima, nitko neće imati problem. Uređuje se sve više apartmana, to su ljudi koji tu žive. Uređuju kuće i normalno da uz kuću ne može biti kokošinjac s 50 kokoši. Prostora ima. Da je ograđeno, uredno i da se drže higijenskih uvjeta, to je važno”, kaže te dodaje kako ništa neće raditi na silu te da se odluka još može mijenjati.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više