Kompromitirana bivša ministrica Martina Dalić opet radi za Vladu. Potiho, preko Svjetske banke

‘Dalić sudjeluje u izradi Nacionalne razvojne strategije, koju je od Svjetske banke naručila Vlada RH’, piše Nacional

ZADNJA IZMJENA: lis 13, 2020

U tiskanom izdanju Nacionala danas je objavljen tekst naslovljen “Martina Dalić opet radi za Vladu, ali preko Svjetske banke”. Kako detaljizira autor Berislav Jelinić, bivša ministrica koja je morala odstupiti nakon afere Hotmail, za Vladu sada ne radi izravno, nego kao konzultantica Svjetske banke. No, tvrdi se u tekstu, presudno je to što je Vlada naručitelj tog projekta.

“Martina Dalić sasvim sigurno sudjeluje u izradi Nacionalne razvojne strategije – Hrvatska 2030., čiji je sadržaj u ponedjeljak djelomično objavio Jutarnji list, predstavljajući ga kao najvažniji dokument aktualne Vlade”, tvrdi Nacional, pozivajući se na dva neovisna izvora, od kojih je jedan blizak vrhu Vlade.

Prešutjela je na čemu točno radi

RH je tom projektu, koji treba trajati 26 mjeseci, namijenila 4,3 milijuna eura koji se financiraju iz Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija 2014.-2020. godine. Martina Dalić nedavno je za RTL Direkt kazala kako danas honorarno radi za Svjetsku banku. No zatajila je na čemu točno i kako se projekt na kojem radi financira.

Dalić je prema tvrdnjama Nacionalovih izvora u više navrata bila u radnim posjetama Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, kao konzultantica na milijunskom projektu čiji je naručitelj Vlada RH.

Povratak kompromitirane ministrice

Izvor koji je kao međunarodni konzultant i sam sudjelovao na sličnim projektima tvrdi kako je preporuka ključna kod odabira: “Radi se o projektima za koje Svjetska banka često angažira konzultante po preporuci investitora. A investitor je u ovom slučaju Vlada RH. Štoviše, Svjetska banka se informira o tome tko bi po mišljenju Vlade bio adekvatan izbor za izradu takvog dokumenta”.

Dakle za premijera koji tvrdi kako se njegova administracija žestoko bori protiv korupcije, adekvatan izbor za izradu “najvažnijeg dokumenta Vlade” bila je kompromitirana ministrica koja je morala otići zbog mega afere.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program