Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Komšić o hrvatskim političarima i izborima u BiH: 'Krajnje je vrijeme da se Zagrebu kaže - dosta je'

Najavio je sve 'tvrđi i tvrđi' odgovor Sarajeva na daljnji hrvatski pritisak na BiH

20.09.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina -
Redovna sjednica Predsjednistva Bosne i Hercegovine. Zeljko Komsic
Photo: Armin Durgut/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Izbori u Bosni i Hercegovini raspisani su za 2. listopad, a predsjednik Zoran Milanović zbog toga je premijeru Andreju Plenkoviću predložio sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost. U dopisu Milanović navodi kako će održavanje izbora po trenutnom zakonu u BiH tamošnjim Hrvatima onemogućiti “legitiman izbor predstavnika”.

“Krajnje je vrijeme da se Zagrebu kaže: dosta je”, odgovorio je Željko Komšić, član Predsjedništvau BiH, Milanoviću, ali i Gordanu Grliću Radmanu, koji je kazao da Središnje izborno povjerenstvo BiH ne može odlučivati o provedbi izbornog zakona.

“Što god da kažu i učine i Grlić Radman i Milanović i Plenković i cijela Vlada Republike Hrvatske, kao i kompletan HDZ Hrvatske, neka upamte da se njih nikada neće pitati ni o jednom pitanju u BiH, uključujući i o Izbornom zakonu. U tome mogu tražiti, pa čak i ako dobiju, podršku Bruxellesa, Washingtona, Berlina, Pariza, Moskve, Beograda, Budimpešte, Pekinga, ili bilo koga drugog u svijetu, opet ih se neće pitati ništa kada je riječ o BiH. To je uzaludno trošenje i vremena i energije, dakle potpuno besmisleno djelovanje”, poručio je Komšić za Oslobođenje.

‘Treba Zagrebu reći ne’

Komšić je kazao da su izbori u BiH “bili, jesu i uvijek će ostati samo stvar BiH”.

“Što se više Zagreb pokušava miješati u unutrašnje stvari BiH i što više pokušavaju iskoristiti svoj položaj da pojačaju pritisak na BiH, poput gluposti o blokadi ulaska Finske i Švedske u NATO zbog Izbornog zakona u BiH, to će naš odgovor biti sve tvrđi i tvrđi. Krajnje je vrijeme da se i službenom Zagrebu kaže ‘ne’ i ‘dosta je'”, konstatirao je Komšić.

Predsjednik Milanović već neko vrijeme najavljuje da će blokirati pristupanje Finske i Švedske NATO Savezu, što bi skandinavske zemlje mogle zatražiti već ovog mjeseca, dok Zapad ne izvrši pritisak na Sarajevo i dovede do izmjene izbornog zakona. Zbog te prijetnje Plenković proziva Milanovića “ruskim agentom”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više