Politika & Kriminal

Konačno malo razuma; škola u Zagrebu otkazala je predavanje Julienne Bušić

Nakon Telegramova teksta, ravnatelj je obavijestio Ministarstvo da je predavanje otkazano

Predavanje Julienne Eden Bušić koje se trebalo održati večeras u Srednjoj školi Vladimir Prelog u Zagrebu je otkazano nekoliko sati nakon što je tekst o predavanju objavljen na Telegramu.

Naime, predavanje koje se pod nazivom “Za što ste se spremni žrtvovati” trebalo održati u knjižnici te škole, a na kojem je Bušić trebala govoriti o, kako je stajalo u najavi, “čudesnoj priči o bezuvjetnoj ljubavi, odanosti i žrtvi, strasti i idealima mladosti i borbi za hrvatsku neovisnost”, očito je, uz novinarski upit upalilo alarm u resornom ministarstvu.

Pa je tako malo iza 11 sati Telegramu iz ministarstva odgovoreno da su zatražili hitno očitovanje škole kako bi imali potpunu informaciju, a oko 13.30 je došla obavijest da je ravnatelj izvijestio da je predavanje otkazano i da se neće održati.

Otmica i kazna

Podsjetimo, Julienne Eden Bušić je sa suprugom Zvonkom i trojicom prijatelja, prijeteći bombom, otela avion koji je iz New Yorka krenuo za Chicago. Odletjeli su do Londona nad kojim su bacali letke u kojima su tražili neovisnost Hrvatske od Jugoslavije.

Bombe u avionu nije bilo, radilo se tek o ekspres loncu, ali u ormariću na stanici u New Yorku su ipak ostavili pravi eksplozivni uređaj. U pokušaju njegovog detoniranja poginuo je policajac, a Julienne i Zvonko Bušić osuđeni su na doživotnu robiju s mogućnosti pomilovanja, koje je ona dobila 1989. godine, a njen suprug 19 godina kasnije.

Četrdesetdvije godine kasnije od čudesne priče o idealima i domoljublju, te pitanja o spremnosti na žrtvovanje u knjižnici srednje škole, međutim, ipak neće biti ništa.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu