Konačno. Od ponedjeljka suci mogu u pojedinim procesima odlučivati i video-vezom

Izmjena Sudskog poslovnika omogućuje da se u nejavnim drugostupanjskim postupcima vijeća na daljinu

ZADNJA IZMJENA: tra 19, 2020
Foto: PIXSELL

Jučer je na snagu stupio izmijenjeni Sudski poslovnik koji će od ponedjeljka omogućiti sucima da dio odluka donose nakon što su sjednice vijeća održali na daljinu – audio ili video komunikacijom.

Jedna je to od mjera za olakšavanje rada sudova koji su gotovo potpuno paralizirani zbog mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, ali i potresa u Zagrebu gdje je stradalo više sudskih zgrada.

Puno postupaka je jednostavno prekinuto

Kako se na sudovima rješavaju samo hitni slučajevi, mnogi drugi postupci trpe zbog čega su već reagirali predsjednik Vrhovnog suda RH Đuro Sessa, te Hrvatska odvjetnička komora. Zatražili su, među ostalim, od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da omogući preduvjete za održavanje sudskih postupaka na daljinu.

Ova izmjena Sudskog poslovnika sada donekle to omogućuje. Propisano je, naime, da ako posebne prilike nalažu i ako postoje tehnički preduvjeti suci mogu vijećati na daljinu. Pod posebnim prilikama podrazumijevaju se trenutna situacija s koronavirusom i potresom u Zagrebu.

Koje odluke će suci donositi video-vezom?

Dakle u takvim posebnim okolnostima od sada je moguće da se sjednice vijeća na drugostupanjskim sudovima, te Vrhovnom sudu RH mogu održavati audio ili audio-video vezom. To samo mora odrediti predsjednik suda.

Međutim, ovo vrijedi samo za tzv. nejavne sudske sjednice. Nejavne su one sjednice sudskih vijeća kojima ne prisustvuju ni okrivljenik ni njegov branitelj ni zastupnik optužbe. Uglavnom su to sjednice sudskih vijeća koja odlučuju u građanskim žalbenim postupcima, te sjednice u kaznenim postupcima za koje stranke u postupku daju suglasnost da se održe bez njih.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1974 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program