Konačno. Počinje suđenje Franji Luciću za nuđenje mita novinaru Telegrama

Gospodin, koji je Dragi Hedlu u ožujku 2018. nudio mito, i dalje je zastupnik u Saboru i član HDZ-a

ZADNJA IZMJENA: sij 18, 2020

Saborskom zastupniku HDZ-a Franji Luciću u ponedjeljak, 27. siječnja ove godine, počet će suđenje za pokušaj podmićivanja novinara Telegrama Drage Hedla, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac. Radi se o pripremnom ročištu, a suđenje će voditi sutkinja Kaznenog odjela Županijskog suda u Osijeku Azra Salitrežić. Optužnica koju je protiv Lucića podignuo USKOK još u ožujku 2018. potvrđena je tek 25. studenoga prošle godine.

Osječki Županijski sud u svibnju prošle godine, po drugi put, nije potvrdio istu tu optužnicu. Tada, sjednica Optužnog vijeća bila je prekinuta nakon odluke da se iz spisa, kao nezakonita, izdvoji snimka telefonskog razgovora na kojoj se čuje kako Lucić Hedlu nudi mito, pod uvjetom da ne piše o otkrićima do kojih je došao, vezano uz poslovanje njegovih propalih tvrtki TOFRADO i TOFRADO bačvarija.

Nudio tri puta više od redakcije

No, 18. rujna prošle godine Vrhovni je sud snimku telefonskog razgovora priznao kao zakonit dokaz, slično kao što je učinio i u slučaju snimke razgovora između bivšeg gradonačelnika Vukovara i saborskog zastupnika SDP-a Željka Sabe s izabranom gradskom vijećnicom Marijom Budimir. Vrhovni sud, s obzirom na prirodu kaznenog djela, smatra kako je u slučaju Lucić, kao što je to bilo i u slučaju Sabo, prevagnuo interes javnosti nad pravom na privatnost.

Kao što je Telegram pisao, Lucić je našem novinaru 26. srpnja 2017. u Požegi, u telefonskom razgovoru, ponudio da će mu platiti ako ne objavi tekst koji je pripremao, istražujući sumnjivo poslovanje dvije njegove, u međuvremenu propale tvrtke. Učinio je to čak dva puta. Nakon što je ponudio kako je spreman platiti za neobjavljivanje teksta, Lucić je bio više nego eksplicitan rekavši Hedlu da će mu dati tri puta više nego što bi mu za tekst platila redakcija. ”Ovo što ćeš ti od redakcije dobit’, znači, ja ću tebe honorirat’ jedan naprama tri. Ako bi to bilo tisuću, ja ću tebi dati tri tisuće. Lupam sada. Ja znam da ti živiš od tog posla, ali te molim…”, rekao je doslovno Lucić, otvoreno nudeći mito.

Lucić je i dalje zastupnik u Saboru

Suđenje Luciću, dakle, počinje nakon dvije i pol godine od počinjenja kaznenog djela, za koje je zapriječena zatvorska kazna od jedne do osam godina. Cijeli se slučaj razvukao jer je Županijski sud u Osijeku 20. travnja 2018. odbacio optužnicu protiv Lucića, smatrajući kako novinar nije odgovorna osoba, mada je niz istaknutih pravnih stručnjaka, s kojima je razgovarao Telegram, tvrdio da novinar, radeći svoj profesionalni posao, ima status odgovorne osobne.

Takav stav u ožujku 2019. prihvatio je i Vrhovni sud navodeći kako je Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku pogrešno zaključilo da novinari ne mogu biti odgovorne osobe, te da nakladnik portala Telegram nije na svog novinara prenio nikakve poslove odgovorne osobe, zbog čega se ne bi moglo raditi o kaznenom djelu. Unatoč činjenici da je protiv Lucića podignuta optužnica, da je postala pravomoćna i da mu uskoro počinje suđenje on je i dalje zastupnik u Hrvatskom saboru i član HDZ-a.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program