Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Konačno, podignuta je optužnica protiv Lucića zbog pokušaja podmićivanja Telegramovog Drage Hedla

Lucić je, vjerojatno ste čuli, Hedlu nudio novac kako ne bi pisao o sumnjivim poslovima njegovih tvrtki

USKOK je upravo pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv Franje Lucića, saborskog zastupnika HDZ-a, koji je nudio mito novinaru Telegrama Dragi Hedlu kako ne bi pisao o njegovim sumnjivim poslovima.

Kako u optužnici navodi USKOK, Lucić je 26. srpnja prošle godine novinaru koji je prikupljao informacije o poslovnim i financijskim transakcijama njega kao zastupnika u Hrvatskom saboru i njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio. Uvjeravao ga je kako bi mu tekstovi štetili kao zastupniku u Hrvatskom saboru i kao poduzetniku.

Eksplicitna telefonska ponuda mita novinaru

Tada je uslijedila i ponuda mita. Vjerojatno vam je poznato, Lucić je Hedlu rekao da će mu za ne pisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše i da novac nije u pitanju. Namjera mu je bila, zaključuje USKOK, da prikupljene informacije o njemu i njegovim trgovačkim društvima ne bi bile javno objavljene.

Ključan dokaz protiv Lucića trebala bi biti snimka telefonskog razgovora u kojoj je nudio novinaru Hedlu mito. Bila je srijeda, 26. srpnja, 11.44 sati kada je Lucić nazvao Hedla koji se nalazio u Požegi i bio je pri završetku skupljanja opsežne dokumentacije vezane uz poslovanje Lucića i njegovih tvrtki. U tamošnjem Općinskom sudu kopirao je dio dokumentacije iz sudskog spora što ga je Podravska banka vodila protiv Lucića, tražeći da se poništi njegov ugovor o prodaji obiteljske kuće vlastitoj djeci.

Ne ostavljajući nikakve dvojbe oko ponude Lucić je Hedlu rekao kako mu je – odustane li od teksta koji priprema – spreman platiti tri puta više nego što će mu za tekst platiti redakcija Telegrama. U dva navrata mu je ponovio: “Ono što ćeš ti od redakcije dobiti, ja ću te honorirati jedan naprema tri, ako ti dobiješ tisuću, ja ću ti dati tri tisuće”, rekao je Lucić novinaru Telegrama.

Evo kako je tekao postupak protiv Lucića

Nakon što je Telegram objavio snimku razgovora koji teško kompromitira Franju Lucića, USKOK je započeo izvide te zatražio i dobio suglasnost Hrvatskog sabora o skidanju imuniteta HDZ-ovu zastupniku. No, osječki sudac Miroslav Rožac odbio je zahtjev USKOK-a o provođenju istrage. U obrazloženju Rožac je, tumačeći članak kaznenog zakona koji govori o davanju mita, iznio stav kako Telegramov novinar, kojem je Lucić nudio novac, nije ni odgovorna ni službena osoba te ne potpada pod spomenutu zakonsku odredbu. Ispalo je tako da se novinara ne može podmititi, mada je nekoliko vrhunskih pravnih stručnjaka, specijaliziranih za medijsko pravo, koje je konzultirao Telegram, tvrdilo suprotno.

Na odluku suca Rošca USKOK se žalio. Žalbu je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku prihvatilo i vratilo slučaj sucu na ponovno odlučivanje. On je ostao kod svog stava i odbio otvoriti istragu, no nakon nove USKOK-ove žalbe izvanraspravno vijeće njegovu je odluku preinačilo. Tada je ipak otvorena istraga protiv Lucića, u kojoj je uz samog Lucića koji je poricao krivnju, ispitano i nekoliko svjedoka iz redakcije Telegrama.

Političke posljedice afere koju je otkrio Telegram

Na kraju je ocijenjeno kako ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv saborskog zastupnika o čijim je sumnjivim poslovima Drago Hedl nastavio pisati.

Nedugo nakon što je serija članaka objavljena predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, premijer Andrej Plenković, raspustio je Županijski odbor HDZ-a požeško-slavonske županije, na čijem je čelu do izbijanja afere bio Lucić. Plenković je odluku o raspuštanju požeško-slavonskog HDZ-a donio nakon što se i tamošnji župan, Alojz Tomašević (HDZ) našao u skandalu kada je fizički nasrnuo na svoju suprugu, zbog čega je optužen za obiteljsko nasilje.

Sve o ovoj aferi možete pročitati OVDJE.