Politika & Kriminal

Konačno smijenjen šef karantene koji je snimljen kako traži novac na privatni račun

Županija je maknula Stipicu Radoša, ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru

Smijenjen je Stipica Radoš, ravnatelj Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru koji je na privatni račun primao novac za troškove karantene stranih turista zaraženih koronom, umjesto da ih uplati na račun ustanove. On je ranije odbijao podnijeti ostavku pa je osnivač Doma, Zadarska županija, tražila njegovo razrješenje.

To je prije desetak dana potvrdio Ante Župan, zamjenik pročelnice Ureda župana. Rekao je kako se radi o velikom propustu ravnatelja. “Stoga smo prije nekoliko dana od Domskog odbora, u kojem Županija ima tri predstavnika od njih ukupno sedam, zatražili pokretanje postupka razrješenja”, kazao je.

Sada lokalni portal 057info piše da se na sjednici odbora nije razmatrala suspenzija, već je Radoš smijenjen. Za v.d. ravnatelja postavljen je Roko Bralić, koji u idućih mjesec dana treba raspisati novi natječaj.

Objavljena snimka

Cijela priča je puknula krajem kolovoza kad je SDP-ov zadarski vijećnik Jure Zubčić objavio audio snimku na kojoj se čuje kako ravnatelj traži da se naknada za boravak strane turistice zaražene covidom u karanteni, koja se privremeno nalazi u domu, uplati na njegov privatni račun.

Na snimci se čulo i kako ravnatelj to pravda činjenicom da je računovodstvo đačkog doma trenutno na godišnjem odmoru. U međuvremenu se oglasila i zadarska policija koja je potvrdila da su u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom proveli kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjakom te da ga se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti.

Što je točno radio

“Postoji osnovana sumnja da je 58-godišnjak, kao ravnatelj jedne ustanove u Zadru, tijekom kolovoza 2021. godine u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, trošak smještaja stranih državljana u navedenoj ustanovi naplaćivao putem uplata na svoj tekući devizni račun i u gotovini, umjesto na žiro račun riznice osnivača ustanove”, priopćili su.

Dodaju kako ga se sumnjiči da je petorici stranih državljana, koji su boravili u navedenoj ustanovi, naplatio usluge smještaja putem svog tekućeg deviznog računa, dok je od druge dvojice stranih državljana primio gotovinski iznos. Njima je lažno prikazao kako ne postoji mogućnost uplate putem žiro računa, iako je znao da su se uplate u stranoj valuti inače uredno obavljale putem žiro računa.

“Sveukupno nezakonito naplaćeni novčani iznos od 16.591,50 kuna nije uplatio na žiro račun riznice osnivača ustanove već ga zadržao za sebe. Isto tako ga se sumnjiči da je u jednom slučaju usluge smještaja i prehrane stranog državljanina u navedenoj ustanovi u iznosu od 1.715,00 kuna pokušao naplatiti putem uplate na svoj tekući devizni račun, a koja uplata je na kraju uplaćena na žiro račun riznice”, tada je javila policija.

Može se vratiti raditi u gimnaziju

Protiv Radoša je stoga nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te pokušaj počinjenja istog kaznenog djela.

Inače, zadarski portal piše kako se Radoš prema zakonu nakon smjene može vratiti na posao u Gimnaziju Vladimira Nazora, gdje će čekati sudski postupak.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu